Gröna proteinkällor

Hälsa guidar dig till de mest proteinrika produkterna och råvarorna från växtriket.

Du som äter vegetariskt kan också få i dig tillräckligt med protein, genom en blandad kost med mycket spannmål och baljväxter, som ärter, bönor och linser.

I den här guiden har vi valt ut och listat de mest de mest proteinrika vegoprodukterna som finns i butiken och de mest proteinrika, vegetabiliska råvarorna.

 

Gröna proteinkällor
Biss, pumpakorv från Wheaty, ca 13 kr/st.

Seitankorv​

Vad: Seitan är ett ”vegankött” som är glutenbaserat och framställs ur vetemjöl. Inget för dig med gluten­intolerans med andra ord! Denna korv (72 % seitan) har en starkt pepprig smak och innehåller pumpa­frön som gör konsistensen lite grynig. Seitan är ganska svårt att få tag på i Sverige, kolla på nätet.

Protein/100 g: 36,2 g.

 

Gröna proteinkällor
Kebab, fryst, från Hälsans Kök, ca 40 kr/280 g.

Vegokebab​

Vad: Vegovariant av kebabkött, tillverkat av rehydrerat veteprotein (66 %) och sojaprotein (5 %). 

Protein/100 g: 32 g.

 

Gröna proteinkällor
​Oumph! The pure chunk, fryst, från Food for Progress, ca 50 kr/ 280 g.

Oumph! ​

Vad: Nyskapande produkter baserade på vatten och sojaproteinkoncent­rat, med en unik ”köttig” konsistens. Finns i flera varianter, som grillbitar, filéer och strimlor. Några är redan smaksatta med ekologiska kryddor och ekologiskt godkända tillsatser. Andra är neutrala, att krydda själv.

Protein/100 g: 17 g.

 

Gröna proteinkällor
Tofu mild chili, ekologisk, Kung Markatta, ca 20 kr/100 g.

Tofu

Vad: Färskostliknande produkt framställd ur sojabönor. Stek, grilla eller ät som den är i soppor eller sallader. Den här kryddiga och marinerade varianten är både ekologisk och Fairtrademärkt!

Protein/100 g: 16 g (naturell 18 g).

Gröna proteinkällor
Tzay, fryst, från Atria Scandinavia, ca 40 kr/250 g.

Tzay ​

Vad: Glutenfria, kryddiga sojabitar med tuggmotstånd på spett. Till­verkade av vatten, sojaproteinpulver, sojabönmjöl och kryddor. Kan ätas som de är, men är godast varma. Tillsatsfria och glutenfria!

Protein/100 g: 16 g.

Gröna proteinkällor
Blå lupintempeh, 95 kr/450 g 
(3 x 150 g).

Tempeh

Vad: Sojabönsprodukt som framställs genom fermentering av bönor till en kakliknande form. Detta är en annorlunda variant, gjord på lupin­bönor som kallas blå lupin (fast de är gula!), vatten och rismjöl. Passar bäst till lätt stekning.

Protein/100 g: ca 15 g.

Gröna proteinkällor
Vegobullar, frysta, från Anamma, ca 40 kr/300 g.

Vegobullar

Vad: Veganska bullar tillverkade av sojaprotein (GMO-fritt!), rapsolja och veteprotein, lök och kryddor. Finns även som burgare med samma proteinhalt. 

Protein/100 g: 14 g.

Gröna proteinkällor
Färs från Quorn, ca 35 kr/300 g.

Quornfärs​

Vad: Vegofärs gjord på svamp­proteinet mykoprotein (95 %) samt rehydrerad äggvita. Fettsnålt, fiberrikt och med köttliknande konsistens. Globalt certifierat med ”Carbon trust” för lågt klimatavtryck. Färs, filéer och bitar från Quorn blev förra året även certifierade glutenfria.

Protein/100 g: 14,5 g.

Gröna proteinkällor
Broccolipuckar/Chilibites/ Grönkålsbites/Morots- och ingefärsbollar, från Garant Vego, ca 35 kr/300g.

Grönsaksbollar

Vad: Grönsaksbaserade produkter vars gemensamma huvudingrediens är ekologiska kikärter. Smaksatta med grönkål, chili, broccoli respektive morot. Glutenfria!

Protein/100 g: ca 6 g.

Visste du att…

10–20 procent av kalorierna vi nordbor äter bör komma från protein.

Vetemjöl innehåller, liksom kornmjöl och rågmjöl, relativt mycket protein: ca 9 g/100 g. Många av produkterna i guiden innehåller vete, vilket får upp proteinhalten.

Sojabönor, kikärter och linser innehåller cirka tre gånger mer protein i torkad form! Proteinhalten minskar vid blötläggning/kokning.

Gröna proteinkällor
Jordnötter är riktiga proteinbomber!

20 proteinrika råvaror från växtriket

Jordnötter, rostade och/eller saltade: 27 g
Pumpafrö: 25 g
Kakao (pulver, fetthalt 20-22 %): 23,5 g
Solrosfrö: 23 g
Chiafrö: ca 20 g
Sötmandel, torkade: 20 g
Cashewnötter: 15 g
Havregrym fullkorn (ångpreparerade): 13,2 g
Valnötter: 14 g
Hasselnötter: 13 g
Sojabönor, färska förvällda: 11 g
Bovete (hela eller krossade korn): 11 g.
Röda linser, kokta: 11 g
Kidneybönor, konserverade: 9 g
Vegtemjöl: 8,5
Röda bönor, kokta: 8 g
Gula ärter: 8 g
Kikärter, konserverade: 7,5
Linser konserverade gröna: 
6 g
Gröna ärter: 5 g
(Källa: Livsmedelsverket. 
Beräknat per 100 g)