Nystarta med en juice-detox!

Här är allt du behöver veta för att lyckas med en uppiggande och stärkande femdagars detox.

Nystarta med en juice-detox!

Vi bär hela tiden runt på hundratals ämnen i våra kroppar som inte är naturligt hemmahörande där. Från till exempel bekämpningsmedel i maten vi äter, kemikalier från våra hud- och hårprodukter och föroreningar från luften vi andas. När kroppen använder energi till att hantera dessa ämnen blir vi trötta och mindre motståndskraftiga mot virus och infektioner. En detox har därför en mängd positiva effekter: vi blir piggare och gladare, vår matsmältning fungerar bättre och vår hy kan bli klarare. Vi håller oss också friskare. När vi detoxar låter vi matsmältningen vila. Vi tillför så näringstät och samtidigt lättsmält mat som möjligt för att kroppen ska ha mycket kraft som möjligt över till att göra sig av med metaller, bekämpningsmedel och andra kemikalier vi får i oss dagligen. Dessa ämnen är inte naturligt hemmahörande i våra kroppar, och när de hela tiden jobbar med att hantera dessa blir våra naturliga processer störda. 

​Men även om det är hälsosamt kan själva detoxen vara utmanande. Vi kan bli extra frusna, få huvudvärk och till och med bli illamående. Även vårt humör kan påverkas, vi kan få närmare både till gråt och ilska. Så välj ut tre till fem riktigt lata dagar och ladda kyl och frys full med frukt och grönsaker och följ vårt detoxprogram med goda och nyttiga juice-recept du enkelt gör själv! Helst ska vi dricka juicen så nypressad som möjligt för att alla näringsämnen ska finnas kvar. Nu kör vi, lycka till!

 

 

"Energisk"

Från vänster till höger: "Solsken", "Rödbetsdröm" och "Järnkraft".

"Gröngöling"

5 renande juicer

Om du inte har någon juicemaskin eller liknande går det lika bra att detoxa på smoothies. Tillsätt då 3–5 dl grönt te eller vatten till juicerecepten, till önskad konsistens.


"Solsken"
2 morötter
2 apelsiner
2 gröna äpplen
1 tsk gurkmeja
2 cm ingefära
​Juica


"Rödbetsdröm"
3 rödbetor (1 räcker om du gör smoothie)
1 morot
1 citron (obs hela frukten, utan skal, men gärna med lite av det vita kvar)
1 litet äpple
2 cm ingefära
​Juica


"Järnkraft"
1 näve persilja
1 grönt äpple
1 squash (½ räcker om du gör smoothie)
½ lime (obs hela frukten, utan skal, men gärna med lite av det vita kvar)
Ca 2 dl svalnat grönt te
​Juica.
Tillsätt svalnat grönt te till önskad mängd.


"Energisk"
2 stora nävar färsk bladspenat
1 dl ananas (fryst går bra)
1 dl mango (fryst går bra)
½ citron (obs hela frukten, utan skal, men gärna med lite av det vita kvar)
Ca 3 dl svalnat grönt te
Juica grönsakerna och frukterna.
Tillsätt svalnat grönt te till önskad mängd.


"Gröngöling"
150 g grönkål
10 cm gurka
½ grapefrukt
1 hel lime
2 cm ingefära
Juica

Så förbereder du dig

Är det första gången du detoxar? Då kan tre dagar räcka! Kanske kan du i stället smyga igång detoxen ett par dagar innan genom att byta ut en av dagens måltider mot en juice. 

Om du regelbundet dricker kaffe eller äter mycket socker eller söta produkter kan det vara en god idé att trappa ner några dagar innan du drar igång. Till och med en liten mängd kaffe per dag kan orsaka kraftig huvudvärk när du gör ett uppehåll. Veckan innan detoxen kan du dra ner ordentligt även på alkohol, vetemjöl, rött kött och mjölkprodukter.  

Planera detoxen väl, bestäm vilka juicer du ska dricka vilka dagar och håll dig till det.

Innan du drar igång: köp hem alla ingredienser till alla juicer som du ska dricka de närmaste dagarna. På det sättet är det lättare att hålla fast vid detoxen. 

Välj ekologisk frukt och grönt i så stor utsträckning som möjligt. Det är ju bland annat rester från bekämpningsmedel som vi vill rensa ut med detoxen.

Du kan bli trött och frusen när du detoxar på juice. Planera så att du kan ta det lugnt, vila mycket och se till att du håller dig varm. 

Berätta för vänner och bekanta att du ska juicedetoxa, så att de kan stötta dig.

I boken "Detox Lifestyle – få mer energi med yoga, mat och nya vanor" (Bladh by Bladh) inspirerar Tia Jumbe till att göra lite renare val i vardagen för att få energi och god hälsa som håller i sig.

Maxa utrensningen!

Se till att du varje dag får i dig olika slags juicer, sådana med frukt och bär, och sådana med mycket gröna blad. På det sättet får du i dig så många näringsämnen som möjligt.

Om du är hungrig när det är dags för dagens sista juice kan du göra den lite matigare, till exempel genom att mixa ner en avokado. Känn dig också fri att mixa ingredienserna till en smoothie, som mättar mer eftersom fruktkött och fibrer då finns kvar. Det ska inte vara en svältkur att detoxa!    

Du kan bli förstoppad när du gör en detox, men det är ju tvärtemot vad vi vill. Linfrön sätter fart på magen. Blötlägg hela linfrön i ett par timmar, drick sedan med frön och allt. En fungerande matsmältning är som sagt a och o för att detoxa kroppen. Se till att få igång matsmältningen ordentligt – tugga gärna juicen!

Mindful drinking. Drick juicen med närvaro och medvetenhet. Börja med att lukta på juicen, beundra dess färg och reflektera över innehållet. Tänk på att varje bär eller blad i den har plockats av någon. Tänk på alla människor som har varit inblandad för att du ska kunna dricka den här juicen. Ta en klunk, känn smakerna, känn konsistensen. Tugga lite på varje klunk, och när du sväljer, följ klunken ända uppifrån munnen ner till magen. När vi är helt närvarande medan vi äter vår mat/dricker vår juice upplever vi lättare mättnadskänslan, och känner oss mer tillfredsställda.   

Om du brukar träna kan du gärna fortsätta med det. Att svettas är också ett sätt att detoxa. Men välj gärna en lugnare träningsform, kanske ett mjukt yogapass. Flera av yogapositionerna är detoxande eftersom de stimulerar matsmältningsorganen. 

Drick mycket varmt vatten under dagarna, och avsluta dagen med en kopp varmt vatten innan du lägger dig. 

Drick juicerna på regelbundna tider, samma tid varje dag.

Undvik negativitet, satsa i stället på att göra härliga, roliga saker med människor du tycker om.

Förstärk detoxen genom att basta och/eller torrborsta huden.  

Ägna en stund varje dag åt meditation.

Lägg också till en daglig andningsövning för att ytterligare förstärka detoxeffekten.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
  • Få tidningenhalsa.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!