Förläng livet med 10 år!

Generna betyder inte allt – med rätt kost och livsstil kan du få tio friska år till! Här får du de bästa tipsen som 
maxar din hälsa.

Visste du att generna endast styr omkring 10 procent av hur gamla vi blir? Resten — det vill säga 90 procent — handlar om livsstil! Bertil Marklund är läkare och forskare vid Göteborgs universitet och har med stort intresse följt de senaste årens nya forskningsfynd om hälsa. Det var upptäckten att man kan leva tio friska år längre som fick honom att skriva boken ”10 tips — Må bättre och lev tio år längre”, där han delar med sig av aktuella och viktiga forskningsfynd om hur du kan göra för att förlänga ditt liv med tio år extra och dessutom hålla dig frisk och stark. 

Med en bakgrund som forskare vid Göteborgs Universitet och 20 års praktisk erfarenhet som distriktsläkare, har han ett bra perspektiv på helheten.

— I vården har jag mött många med ständiga infektioner, hosta och förkylningar, som faktiskt går att stå emot med ett starkare immunförsvar. När det gäller de stora folksjukdomarna som hjärtinfarkt, stroke, cancer, diabetes och demens, är de alla sjukdomar kopplade till livsstilen och där kan man fördröja eller hejda ett insjuknande, säger Bertil Marklund.

​Boken framstår som blygsam i jämförelse med de många färggranna och påkostade livsstilsböckerna. Men för den som enkelt vill komma igång med en sundare livsstil, är det en liten bok med mängder av tips om hur man stärker sina egna inneboende krafter och de är enkla att följa.

— Jag vill väcka lusten till en sundare livsstil, att leva ett sunt liv ska inte vara plågsamt. Jag tänkte att all ny forskning som visar på att man kan leva tio friska år längre måste ju fler vilja ta del av, säger Bertil Marklund.

De senaste årens forskningsfynd visar att alla människor bär på en inre inflammation i kroppen och att den avgör hur du mår och hur länge du lever. Omfattningen av den utgör det verkliga hotet mot vår hälsa.

Inflammationen uppstår när kroppen attackerar cellerna. Kroppen klarar av att skydda sig mot en mindre mängd fria radikaler men vid en osund livsstil bildas en stor mängd fria radikaler, som gör stor skada.

— Till slut mattas immunförsvaret av och tar inte hand om infektioner och andra sjukdomar.

​Tecken på inflammation i kroppen kan vara att man drabbas av flera och upprepade infektioner per år. I medelåldern kommer sjukdomar, som exempelvis hjärt-kärlsjukdomar och diabetes.

— Men det är aldrig för sent att ändra livsstil. Det kvittar om du varit soffpotatis eller har cancer eller reumatism. Från dag ett kan du dämpa inflammationen och styra mot bättre hälsa, säger Bertil Marklund.

 Bertil Marklund har genom ingående studier sammanställt forskning på tio områden där forskarna är överens. Du kan själv bromsa inflammationen och därmed ditt åldrande med upp till fem, tio, kanske 15 år.

— De flesta vill ju leva längre och vara friska och för dem som har lite sämre gener är det väldigt goda nyheter att generna bara styr till tio procent. Alla har en chans att genom sin livsstil styra själva, säger Bertil Marklund. 

Förläng livet med 10 år!
Välj färgglada frukter och grönsaker för att få i dig maximalt med antioxidanter!

Tio tips på hur du får tio friska extra år!

1) Ät efter regnbågsmetoden 

Välj frukt och grönt som är fullproppade med antioxidanter och stärker immunförsvaret. Följer du regnbågsmetoden får du i dig frukter och grönsaker med olika färger och därmed olika viktiga antioxidanter. 

Välj exempelvis tre färger om dagen – ett rött äpple, en orange apelsin och en skål med blåbär. Byt färger nästa dag.

2) Välj rätt dryck 

Kaffe och te innehåller mycket antioxidanter som kan hejda sjukdomar. Tre, fyra koppar kaffe om dagen har en hälsofrämjande effekt. Forskning visar att kaffe och te dessutom stimulerar hjärnan på ett sådant sätt att det förskjuter demens. 

Genom att dricka vatten till måltiderna skapar du en hälsosam miljö i kroppen. Rekommenderad vätskemängd per dag är en och en halv liter.

3) Tänk positivt

Optimister har inte bara roligare, de lever i genomsnitt sju år längre än pessimister. Lyckoforskare över hela världen är eniga om att det går att öva sig till att bli lyckligare med hela 40 procent. 

Lyckliga människor är friskare och har bättre immunförsvar än pessimister. De drabbas inte heller i lika hög grad av hjärt- och kärlsjukdomar, alkoholism och andra livsstilssjukdomar. 

Glöm inte att uppskatta vardagslyckan, att du trivs på jobbet eller har en trevlig kväll med vänner. Genom att fokusera på det positiva får du genast en lyckoökning med 15 procent.

4) Vila ut 

Negativ stress är nästan lika farligt som rökning och kan förkorta ditt liv med sju-åtta år jämfört med rökningens tio år. Konstant stresspåslag utlöser substanser som sätter igång skadliga inflammationer i kroppen. 

Kan du lära dig hantera vardagsstressen har du mycket att vinna. Hitta balansen med yoga, meditation och mindfulness. Ta små mikropauser på tre till fem minuter på jobbet. 

​5) Rör på dig​

Gå, dansa, spring – rör på dig och variera gärna stillasittandet med att stå och jobba. Då bränner du fett och undviker proppar. 

När vi rör på oss repareras cellerna, stresshormonerna minskar och inflammationen i kroppen dämpas. Forskning visar att vardagsmotionen är den allra viktigaste. Störst skillnad gör en halvtimmes promenad varje dag om man tidigare inte rört på sig. 

Den som tar några joggingturer i veckan blir inte bara friskare, starkare och lyckligare, utan även smartare enligt de senaste forskningsrönen. Regelbunden konditionsträning är rena supermedicinen för hälsan, men det gäller att få upp pulsen och svettas ett par gånger i veckan.

6) Håll vikten

Att vara överviktig kan utlösa många tillstånd som får kroppen att åldras. Övervikt och fetma är kopplade till ökad inflammation där inte minst en förändrad bakterieflora i tarmen bidrar till gifter som framkallar inflammation och sprids i kroppen. Man riskerar bland annat att drabbas av högt blodtryck, diabetes och hjärt-kärlsjukdom.  

7) Njut av livet​

Du får positiv energi som är bra för hälsan och ger välbefinnande när du är tillsammans med vänner, familj och arbetskamrater, och även med dina fyrbenta vänner. 

Det goda umgänget stärker dessutom ditt immunförsvar och ger ett längre liv. Tänk på att undvika energitjuvar som gör dig trött och orkeslös. Skydda dig genom att hålla distans till personer som stjäl din energi och glädje. 

Känn efter vilka i din omgivning som gör dig glad och upplyft och vilka som gör dig trött.

​8) Tanka sol 

…och D-vitamin​.

D-vitamin är en mirakelmolekyl som förstärker immunförsvaret och skyddar oss mot en lång rad sjukdomar. 

Solen är en överlägsen D-vitaminkälla och för att vara säker på att få i sig den viktiga dosen av D-vitamin bör du vara i solen 15–20 minuter mitt på dagen. 

Under det mörkare vinterhalvåret rekommenderas tillskott av vitamin D.

9) Ta hand om munhälsan​

Se upp med blödande tandkött. Att hålla sig fri från tandköttssjukdomar förlänger livet med sex år. Gå regelbundet till tandläkaren och tandhygienisten. Undvik mellanmål, skölj munnen efter varje måltid och håll rent med tandborste, tandtråd, mellanrumsborste eller tandsticka.

​10) Sov gott

Kroppen behöver sömn för att återhämta sig men även för att reparerar sig och bygga upp ett energiförråd i det centrala nervsystemet. Sömnen är en förutsättning för att hjärnan ska fungera under dagen och för ett starkt immunsystem. Satsa på regelbundna tider och fasta rutiner, svalt i sovrummet och tyst och mörkt.

Förläng livet med 10 år!
Att umgås med vänner som gör dig glad, tvåbenta som fyrbenta, stärker hälsan!

Lyckokickar…

….får du av saffran som i studier har visat sig vara lyckohöjande! Men också mörk choklad som innehåller fenyletylamin, samma ämne som bildas när vi blir förälskade. Bäst är choklad med en kakaohalt över 70 procent.

Förläng livet med 10 år!
Mörk choklad är en riktig lyckokick, tack vare ämnet fenyletylamin – som även bildas när vi är förälskade!

Mat som dämpar inflammationer 

Omega 3 Finns i fet fisk, som sardiner, lax och sill, chiafrön, linfröolja, fiskolja.
Magnesium finns i mörkgröna bladgrönsaker, mandlar, kikärter, hasselnötter, quinoa.
Zink Finns i ostron, pumpakärnor, och kött.
B-vitamin Finns rikligt i mörkgröna bladgrönsaker, som spenat och grönkål, avokado och jästflingor.
Selen Finns i skaldjur och paranötter.
Krom Finns i skaldjur, fullkornsprodukter, ägg och kyckling.

Skyddar extra
Extra antiinflammatorisk mat är gurkmeja, avokadoolja, chili, vitlök, ingefära och bär som innehåller atocyaniner som till exempel hallon, björnbär, svarta vinbär och blåbär.

Välj ekologiskt!

Vissa frukter och grönsaker är så besprutade att de gör mer skada än nytta. En lista med ”dirty twelve” (smutsiga tolvan) visar vilka frukter och grönsaker man bör köpa ekologiskt. Det är jordgubbar, nektariner, persikor, röda vindruvor, äpplen, röd paprika, selleri, bananer, sockerärtor, spenat, tomat och gurka.