Möt tjejerna bakom Food Pharmacy

Mia Clase och Lina Nertby Aurell kallar sig näringsjägare och har lyckats med konststycket att få oss att tycka tarmfloror 
och antiinflammatorisk mat är spännande – och roligt!

Mia Clase och Lina Nertby Aurell, radarparet bakom ”Food pharmacy”, har med hjälp av humor, självdistans, en professor (Stig Bengmark) och ett lättillgängligt språk fått oss alla intresserade av tarmfloror och antiinflammatorisk mat. Så nu när de är aktuella med uppföljaren: ”Food pharmacy-kokboken” (Bonnier Fakta),  full av recept med sädesslag, grönsaker, kryddor och örter som stärker tarmfloran och immunförsvaret, vill vi förstås ställa några frågor till dem!

Vilken succé det har blivit för den första ”Food pharmacy”-boken, stort grattis! Hur har er vardag och er hälsa påverkats sedan ni påbörjade er resa med ”tarmflorevänlig” mat?

–Tack, tack, det är verkligen roligt att det är så många som liksom vi vill veta om och hur man kan äta sig till ett friskare liv. Vi upplever båda två att vi har mer energi och ork i vardagen men också att vi faktiskt fått bättre motståndskraft mot förkylningar och influensa som vi tidigare drabbades av titt som tätt, framförallt under vinterhalvåret.

Hur vill ni beskriva recepten i er bok och varför är de så bra för hälsan?

–Ingredienserna i recepten utgörs av näringsrika sädesslag, grönsaker, kryddor och örter som stärker både tarmfloran och immunförsvaret. När vi väl lärde oss hur lätt det var att fortsätta laga riktigt god mat på men på näringsrika råvaror, istället för på processade och näringsfattiga, insåg vi att det inte behöver vara så svårt att ändra vårt sätt att äta.

Ni använder er av Star wars-liknelser på ett roligt sätt, varför?

–Genom att läsa om vad som faktiskt händer i kroppen när vi äter olika saker kunde vi förstå hur stor påverkan på vår hälsa som maten har. Vi kände att vi ville göra vår resa mot ett hälsosammare liv till en rolig resa, annars hade våra förändringar inte hållit i längden. För att kunna ta till oss alla studier och forskning vi fick ta del av behövde vi förenkla men också göra det på ett roligt sätt.

Ni tar även upp Platon och hans teorier om sinnevärlden och idévärlden. På vilket sätt hör dessa filosofiska tankar ihop med er mat?

–Vi behöver inte vara perfekta. Den perfekta idén –i det här fallet att alltid äta den perfekta maten för kroppen– fungerar bara i idévärlden. Vi är människor som lever i sinnevärlden där livet kommer emellan och gör att vi inte alltid kan äta som vi vet att vi borde. Men, när vi vet hur den perfekta maten för kroppen ser ut har vi en målbild som vi kan sträva mot, fullt medvetna om att alla måltider i våra liv inte kommer att leva upp till målbilden. Och det är okey eftersom vi trots allt bara är människor i sinnevärlden.

Det allra viktigaste är att addera rätt råvaror, som mer grönsaker i sina måltider och att skippa sockret, säger ni. Hur ofta händer det att ni ”fuskar” med det idag och i så fall varför? 

– Yes, vi brukar kalla oss näringsjägare och med det menar vi att vi försöker få i oss så mycket näring vi bara kan när vi äter. Vi är vanliga människor med barn, vänner och familj och det är inte alltid vi är i sammanhang där maten ens är i närheten av den perfekta maten i idévärlden, till exempel om vi är bortbjudna på middag. Då gillar vi läget, äter det som bjuds och är tacksamma för att vi fortfarande blir bortbjudna.