Hjälp – vad vågar vi äta?

Kan man bli beroende av socker? Är vitlök bra mot förkylning? 
Och är ekologiskt alltid bästa valet? Hälsa hjälper dig att räta ut frågetecknen kring mat och hälsa.

Det skrivs för mycket om mat och hälsa på internet och i media som inte stämmer. Det tycker Frida Duell, som är läkare inom klinisk kemi på Karolinska Universitetssjukhuset. Hon vill att vi ska bli mer kritiska till all information som sköljer över oss, och därför skrev hon boken ”Mat, myt, vetenskap” (Norstedts), där hon slår hål på några av våra vanligaste missuppfattningar.

Att navigera i djungeln av alla livsmedelslarm är knappast lätt. Ena dagen ska vi inte dricka mjölk och andra är det livsfarligt att äta chips. 

— Att det blir så svårt beror bland annat på hur medierna hanterar studier och information. Ibland kan en braskande rubrik basera sig på en enda liten studie, men för att veta någonting säkert måste man ha tittat på allt som publicerats inom området, säger Frida Duell.

Det gäller att kolla upp vem avsändaren är. Kommer larmet från en myndighet, som Livsmedelsverket eller Folkhälsomyndigheten, kan man i de flesta fall lita på vad experterna kommit fram till, även om det ibland kan bli fel även där. Men kommer informationen från andra källor bör man vara kritisk innan man tar till sig ett larm, menar hon.

Som läkare har Frida Duell bra koll på vad saker och ting som vi stoppar i oss innehåller. Men boken har krävt mycket research och hon har förvånats under arbetets gång.

— Bland annat visste jag inte att ett fästingbett kunde orsaka köttallergi. 

I Fridas eget kylskåp skulle det aldrig smyga sig in en Risifrutti eller ett juicekoncentrat.

— De innehåller på tok för mycket socker och andra tomma kolhydrater, men nästan ingen näring alls. Dricker jag juice ska den vara av bra kvalitet och helst färskpressad.

De ekologiska äggkartongerna går också bort när Frida handlar. Per automatik tror de flesta att ekologiskt alltid är bra. Men för inte så länge sedan larmade Livsmedelsverket om för höga doser av dioxin i ekologiska ägg. Miljögiftet misstänks kunna påverka fortplantningen, vara hormonstörande, skada immunförsvaret och öka risken för cancer. Orsaken till de höga halterna tros vara hönsfodret, stallmiljön eller utomhusmiljön, men Livsmedelsverket arbetar fortfarande med att spåra källan till giftet.

​Men även om äggen närmar sig Livsmedelsverkets gräns för hur mycket dioxin som är tillåtet, så är det en stor marginal till de värden man egentligen bedömt skulle kunna vara skadliga för kroppen. 

— Det är alltid en fråga om doser när man pratar om gifter och det är inte farligt att äta ekologiska ägg. Men kan man välja att äta ett ägg med mindre dioxin, så är det nog många som väljer att göra det.

Vad man däremot alltid hittar hemma i Fridas kök är skålar fyllda med frysta bär och nötter. 

— Bär innehåller stora mängder fibrer och skyddande antioxidanter, och de är väldigt lättätna. Nötter är mättande och nyttiga och precis som bären lätta att stoppa i sig.

En av anledningarna till att det florerar så mycket myter och rykten kring just mat tror Frida beror på att det är så svårt att göra bra studier på hur mat påverkar människors hälsa. Mycket av det man vet är baserat på djurstudier eller så kallade observationsstudier, där man kan se kopplingar, men inte fastställa verkliga orsakssamband.

— Det gör att man inte alltid med säkerhet kan säga hur ett visst ämne påverkar oss.

Den mest utbredda missuppfattningen kring mat och hälsa tycker Frida är den att det skulle finnas en diet för viktminskning som är bättre än den andra. En missuppfattning som viktminskningsindustrin tjänar grova pengar på. Men för många är det svåraste inte att gå ner i vikt, utan att behålla den nya vikten, menar hon.

— Det är dags att sluta jaga dieter och istället fokusera på råvarornas kvalitet, säger Frida Duell. 

Hjälp – vad vågar vi äta?

Frågorna och myterna kring maten vi äter är många. I boken ”Mat, myt, vetenskap” ger Frida Duell svar på några av dem.

 

Vågar man steka i olivolja?​

Ja, men välj en billig raffinerad olivolja med hög rykpunkt och reservera de oljor som är märkta med extra virgin för matlagning vid lägre temperaturer eller för salladen. När fett når en viss temperatur börjar det ryka. Då bildas olika former av cancerframkallande ämnen. Temperaturen när det inträffar kallas rykpunkt. Olivolja har precis som alla andra oljor, olika rykpunkt beroende på raffineringsgrad — ju mer raffinerad en olja är, desto högre rykpunkt har den.

Kan man bli beroende av socker?​

Nej, det saknas vetenskapliga bevis för att socker skulle vara en beroendeframkallande substans hos människor. Argumenten från dem som menar att man kan vara sockerberoende handlar ofta om att socker precis som droger frisätter signalsubstanser i hjärnan kopplade till välbefinnande. Så är det. Det är en viktig evolutionär mekanism att attraheras av sötsaker eftersom glukos är hjärnans bränsle, men aktiviteter som att spela piano, ha sex eller äta annan energität mat leder också till frisättning av de här substanserna. Skillnaden är att droger orsakar den här frisättningen genom att binda direkt till receptorer i hjärnan, medan njutbara aktiviteter orsakar frisättningen på helt andra sätt. 

Är sötningsmedel farliga?

Nej, alla sötningsmedel som används i Sverige har undersökts noggrant och är inte farliga. Det finns två typer av sötningsmedel: socker­alkoholer och icke-energigivande sötningsmedel. Sorbitol, xylitol och erytritol är alla sockeralkoholer och något mindre söta än vanligt socker. De innehåller energi (utom erytritol). Men tarmen tar inte upp de här ämnena lika bra som socker, vilket gör att blodsockret inte stiger på samma sätt. Exempel på icke energigivande sötningsmedel är sackarin, sukralos och aspartam samt taumatin och stevia som framställs av växter.

Är gluten dåligt för alla?​

Diagnostiserad celiaki eller glutenintolerans kan leda till olika bristtillstånd eftersom tunntarmen tappar sin förmåga att suga upp näringsämnen ur maten. Det kan även leda till benskörhet, infertilitet och nervskador, och behandlingen är glutenfri kost. 

Men alla som inte är diagnostiserade men tycker sig må bättre av glutenfri kost, har de fel? Visst skulle det kunna finnas hälsofördelar med att utesluta gluten som forskningen helt enkelt inte har hittat ännu. Men det skulle också kunna vara så att en person som ersatt vetemjölsbaserade produkter som vitt bröd och pasta med mer hälsofrämjande alternativ mår bättre på grund av sin förbättrade livsstil och inte på grund av att just gluten tagits bort. För dem som är glutenintoleranta är gluten att betrakta som ett gift, men för oss andra går det utmärkt att äta gluten utan att våra tarmar tar skada. 

Är grönkål bättre än andra grön­saker?​

Grönkål lyfts ofta fram som drottningen av grönsaker. Den är kalori­snål, men innehåller desto mer protein, fibrer, essentiella fettsyror, vitaminer, mineraler och antioxidanter. Dessutom har den visat sig kunna minska risken för både lung- och tjocktarmscancer. Så ja, grönkål är en väldigt nyttig grönsak som man gärna kan äta ofta. Men påståenden som florerar om att grönkål skulle kunna motverka rynkor, göra dig smartare eller ta kål på bakterier går inte att hitta något stöd för.

Är ekologisk mat alltid bättre?​

Enligt Frida Duell bör man i den mån man har möjlighet välja ekologiska grödor. Både för att bidra till att minska spridningen av syntetiskt framställda kemiska bekämpningsmedel i naturen, men också för att minska risken för att kemiska ämnen lagras in i kroppen.

Vid ekologiska odlingar får man inte använda syntetiskt framställda kemiska bekämpningsmedel, konstgödsel eller genetiskt modifierade organismer (GMO). 

Hur är det med ekologiska ägg?

Under de senaste tio åren har dioxinhalten successivt ökat i ekologiska ägg. Hur det kommer sig att det är mer gift i ekologiska ägg än i vanliga vet man inte. Men ämnen i fodret, stallmiljön eller utemiljön skulle kunna bidra till den högre dioxin­halten. ​

Antiinflammatorisk mat – finns det?​

Ja, det gör det faktiskt. Det man vet är att inflammation generellt triggas av övervikt, rökning, för lite motion och av vissa livsmedel. Mycket pekar mot att läsk, raffinerade spannmål och rött kött är pro-inflammatoriska. Vill man äta sådant som minskar inflammationen ska man satsa på olivolja och gröna bladgrönsaker.​

Detox – funkar det?​

Nej, när det gäller utsöndring av giftiga ämnen har människan två organ — levern och njurarna — som gör ett utmärkt jobb med att rena blodet från ämnen som inte ska vara där. Någon forskning kring om detoxkurer bidrar till denna utsöndring finns inte idag. 

(Källa: ”Mat, myt, vetenskap” av Frida Duell)

Mat som kroppen blir glad av

Oraffinerade kolhydrater som råris och fullkorn

Alla sorters grönsaker, frukter och bär

Olivolja – bra omättat fett

Fisk, speciellt fet fisk som ger de nyttiga omega 3-fettsyrorna

Kyckling, mager och proteinrik

Vegetabiliska proteiner som bönor istället för rött kött och chark­produkter

(Källa: Frida Duell)