På julbordet år 2040

Vad äter vi på julen om 25 år? Vi har gläntat på dörren till ett grönare och mer socialt julbord!

På julbordet år 2040
Dopp i grytan år 2040, tolkat av Klas Lindberg, årets kock 2012, i samarbete med ICA. Svamp, alger och rotfrukter dominerar!

Julskinka, köttbullar och dopp i grytan… klassiker på julbordet som alltid kommer att finnas där, eller? Nej, åtminstone inte i den tappning vi är vana vid idag. Våra 00-talister tror på en framtid där vi alla äter mer grönt på julborden, för att måna om jorden. Att maten vi äter är närodlad och producerad i Sverige kommer också vara viktigt för nästa generations vuxna. Andra källor till protein kommer att ge skinkan och revbensspjällen en match, och kanske kommer julvörten vi äter vara bakad på insektsmjöl eller larvmjöl och skinkan framodlad i ett laboratorium?! Detta enligt framtidsrapporten "Maten och framtiden".

Dopp i grytan kanske inte kommer se ut som vi är vana vid, med griskött i centrum, utan bestå av exempelvis en värmande svampbuljong med rotfrukter och alger, smaksatt med ingefära, soja och äpple. En uppdaterad, innovativ julig rätt för 2040-talet, att  doppa grönsaksknyten och hel svamp i, förslagsvis!

Men hur kommer vi att äta julmaten om sisådär 25 år? Med största sannolikhet i gemenskap, som vi gör nu. Vi vill fortsätta att umgås med släkt och vänner under julhelgen och helst vill 00-talisterna också att måltiden ska vara skärmfri. Visst, tekniken finns där och är självklar. Men den är inte välkommen vid matbordet där vi vill fokusera på att umgås med nära och kära. Bestick behöver heller inte göra sig besvär i framtiden, vi äter helst fram­tidens julmat med händerna, som vi redan nu gör med vår tids "husmanskost": sushi, hamburgare, tacos och pizza! Kanske får vi se silltacos, eller en Janssons-kryddad hamburgare? En sak är säker: framtidens jul är inte främst röd – den är grön!

(Källa:Kantar Sifo/Quattroporte/Ica)

  • Få tidningenhalsa.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!