Så gör du smarta matval på restaurang

För många blir löftet från nyårsnatten en riktig utmaning först när det är dags att gå på krogen. För om det är lätt att laga hälsosamt hemma, är det inte alltid självklart hur man ska äta ute på restaurang.

En undersökning, gjord av Viktväktarna, visar att var tredje svensk äter krog- eller hämtmat till middag varje vecka. Snabbt och bekvämt, visst, men också en fälla för alla som vill gå ner vikt. Krogmaten innehåller ofta mer salt, socker och mättat fett – och ofta är portionerna större.

Men Viktväktarna vet råd! Här är deras bästa tips för dig som vill fortsätta äta ute, men samtidigt tänka på hälsan:

Fundera på varför du äter ute

Om syftet är att träffas och umgås med dina vänner, behöver du kanske inte den där gräddiga såsen eller flera glas vin?

Välj varmt

Många upplever att varma rätter mättar mer.

Byt ut, plocka bort och lägg till

Fråga personalen om mer hälsosamma alternativ!

Kolla menyn i förväg

På så sätt undviker du dyra ”spontanköp”.

Prioritera det du verkligen vill äta

Fundera i förväg och välj med omsorg. Hoppa över de onödiga kalorierna som du kanske ändå inte njuter av.