Ginseng – piggroten!

Håll dig pigg och frisk i vinter med den asiatiska ginsengroten som blivit populär även i väst! Den är uppiggande, stärker immunförsvaret och är kanske också bra vid diabetes typ 2 , då den är blodsockersänkande.

Ginsengroten härstammar från bland annat Kina och Korea. I traditionell kinesisk medicin har den använts i flera tusen år som stimulerande medel vid trötthet och svaghet. Då används roten under kortare perioder, för att påskynda läkning och öka kroppens motståndskraft. Ginseng används också för att förbättra allmäntillståndet hos äldre personer och då handlar det mer om långtidsbruk. 

Under senare årtionden har ginseng blivit populär även i väst, sedan västerländska studier bekräftat en uppiggande effekt. Idag hör den till världens mest konsumerade läkeväxter.

Ginseng kan förbättra kroppens förmåga att utnyttja druvsocker (glukos) i hjärnan. Den ger ökad syretransport till våra organ, vilket kan öka cellernas energiproduktion. Detta ger förutsättningar att motverka både mental och kroppslig trötthet. 

​Ibland kallas ginseng för en adaptogen, ett ämne som hjälper kroppen att klara stress och andra påfrestningar. 

I Sverige är ginseng godkänt som läkemedel, med indikationen ”traditionellt växtbaserat läkemedel använt som stärkande medel vid nedsatt prestationsförmåga som trötthet och svaghetskänsla”. 

Under senare år har forskningen ändrat fokus och handlar mer om andra områden än trötthet. Några studier tyder på att ginseng kan sänka nivån av blodsocker, vilket skulle kunna vara till nytta vid typ 2-diabetes. Ginseng tycks också kunna stärka immunförsvaret.

Det här är Ginseng!

 

Växten:

Ginseng är en buske som odlas i Kina och Korea. Den är svår att odla och rötterna skördas först efter fem–sex år. 

Det är den torkade roten som används medicinskt. De aktiva ämnena kallas ginsenosider. 

Liknande växter odlas även i Japan och USA, men det är andra arter av samma släkte, Panax, med delvis annan sammansättning.

 

Forskning:

Ginseng kan öka den mentala prestationsförmågan. Några studier visar också på högre livs­kvalitet och underlättad konvalescens efter sjukdom.Forskning tyder även på förbättrad fysisk prestationsförmåga, i form av förbättrad uthållighet, men här finns även studier som inte visar effekt.  

Senare års forskning visar på en blodsockersänkande effekt av ginseng, både hos friska personer och diabetiker. Effekterna är små men statistiskt säkerställda. 

 

Tänk på detta!

Det rekommenderas att ginseng tas på förmiddagen, gärna tillsammans med frukosten. Te och kaffe kan förstärka effekten. 

Biverkningar som kan förekomma är huvudvärk, sömnsvårigheter, magbesvär och allergiska reaktioner. 

Personer med diabetes bör vara medvetna om att ginseng kan sänka blodsockret. Ammande kvinnor bör undvika ginseng, eftersom den passerar ­modersmjölken. 

Ginsengpreparat är inte dopingklassade.