Se upp med att äta för mycket socker – det kan leda till depression

Socker gör oss inte bara tjockare och sjukare. Senaste forskningen tyder på att socker också kan göra oss nedstämda.

Socker påverkar inte bara vikten och vår fysiska hälsa. Senaste forskningen tyder på att socker också kan göra oss nedstämda.

Text: Eva Olsson
Foto: iStock

Den psykiska ohälsan ökar och är idag vanligaste orsaken till sjukskrivningar i Sverige. Orsaker som diskuterats är ökad stress och ökade klyftor i samhället. Under senare år har forskarna börjat fråga sig om även kosten kan spela in. Ett högt intag av socker och andra snabba kolhydrater har i några studier kopplats till ökad förekomst av depression och ångest. 

Samband mellan kost och psykisk ohälsa

Nu håller sambandet på att kartläggas i det stora, EU-sponsrade projektet Moodfood. Ett första delresultat har nyligen publicerats, där 8 000 brittiska statsjänstemän följts under 22 år. De män som åt 67 gram tillsatt socker varje dag från drycker och bakverk löpte 23 procents större risk att lida av psykisk ohälsa som depression eller ångest fem år senare, jämfört med dem som åt mindre socker än genomsnittet. För kvinnor var inte skillnaden statistiskt säkerställd. 

​En färsk spansk studie visar på liknande resultat. Här ökade risken för depression hos både kvinnor och män som fick i sig minst 60 gram tillsatt socker i olika sötsaker.

LÄS ÄVEN: Pia var beroende av socker: ”Jag tappade totalt kontrollen”

Socker kan öka risken för depression

— Den mängd som ökade risken för depression i dessa studier finns i så lite som ett hekto lösgodis eller två burkar läsk. Detta ligger strax över den gräns för tillsatt socker som vi inte bör överskrida enligt Livsmedelsverket. Var tredje svensk äter så pass mycket socker att det kopplats till ökad risk för depression, säger Henrik Ennart, vetenskapsjournalist på Svenska Dagbladet och aktuell med boken ”Happy food — om hur mat och lycka hänger ihop”.

​Än vet vi inte vad som är hönan och vad som är ägget — om folk äter mer sötsaker för att de är nedstämda eller om de som äter mycket socker i större utsträckning blir deprimerade. Men enligt Henrik Ennart talar de båda nya studierna för att det verkligen är sockret som orsakar depression och inte tvärtom. Studierna har utformats för att utesluta att det är depressionen som ökar sockerintaget. Dessutom finns förklaringar till att socker kan bidra till att sänka vårt humör.

Många har låggradig inflammation i kroppen

— Socker bidrar till depression via ökad fetma, som är en känd riskfaktor för att må dåligt psykiskt. En annan orsak som diskuteras allt mer idag är att socker kan öka graden av inflammation i kroppen. 

Många av oss går omkring med låggradig, pyrande inflammation i våra kroppar — inte minst rökare och överviktiga personer. En sådan inflammation har kopplats till välfärdssjukdomar som diabetes och hjärtinfarkt, under senare år även psykiska åkommor som depression. 

— Ungefär en tredjedel av alla deprimerade har en kronisk inflammation i kroppen, säger Henrik Ennart. Det är främst hos dessa personer som kosten kan spela in.

LÄS ÄVEN: Det här händer i kroppen när du äter socker – hur farligt är det egentligen?

Hälsokost som behandling vid depression

I en färsk australisk studie har forskare för första gången provat att behandla depression med nyttig mat. 56 deprimerade personer som tidigare haft dåliga kostvanor fick äta en variant av medelhavskost med mycket vegetabilier under 12 veckor. Var tredje upplevde klara förbättringar. 

​En annan tänkbar förklaring till att socker kan påverka humöret går via tarmbakterierna. 

— En sockerrik, västerländsk kost svälter ut goda tarmbakterier, säger Henrik Ennart. Fiberrik mat från växtriket gynnar istället många olika goda bakterier i tarmen, något som  kopplats till både fysisk och psykisk hälsa. Tarmens bakterier är med och styr våra känslor via den så kallade mag-hjärnaxeln. Tarmen och hjärnan kommunicerar med varandra, med hjälp av hormoner och signalämnen.

Exakt hur stor betydelse sockret har för vår psykiska hälsa är ännu oklart. Men Henrik Ennart listar det som en av tio lyckotjuvar att rensa ut ur skafferiet för att må så bra som möjligt psykiskt. 

Så påverkar socker hälsan

Ett högt sockerintag kan ge dig cancer, diabetes och hjärtinfarkt.   

​Cancer

Högt sockerintag har kopplats till ökad risk för cancer. Det beror på att socker ökar risken för övervikt, något som i sin tur ökar risken för nio olika cancerformer, bland annat i tjock- och ändtarm, äggstockar och bukspottkörtel. Amerikanska cancerforskningsinstitutet AICR avråder oss från att dricka sötade drycker för att minska risken för cancer. 

Demens 

Det har spekulerats i om det finns ett samband mellan socker och demens. En del forskare har kallat demens för typ 3-diabetes, eftersom man får liknande skador på blodkärlen. Några studier visar att diabetiker med höga blodsockervärden löper högre risk att utveckla demens, men ännu saknas forskning som visar koppling till sockerkonsumtionen. 

Diabetes

Ett högt sockerintag kan öka risken för typ 2-diabetes. Bäst visat är det för sötade drycker. En till två burkar läsk om dagen ökar risken med 26 procent jämfört med dem som dricker läsk mindre än en gång i månaden, visar en sammanställning av åtta studier med totalt mer än 300 000 personer. 

Hjärt-kärlsjukdomar

Ett högt sockerintag ger oss sämre blodfetter, med mer av triglycerider och för lite gott HDL-kolesterol. Därmed ökar risken för åderförfettning som utgör startskottet för hjärt-kärlsjukdomar. 

Flera studier visar också att högkonsumenter av socker löper större risk för hjärt-kärlsjukdom. I de flesta av studierna har sockret intagits i form av läsk. 

​Karies

Socker ökar risken för karies, hål i tänderna. Kariesbakterier i munnen bryter ner sockret till syror som fräter på tänderna. Ju klibbigare sötsakerna är, desto värre för tänderna. Med tanke på tandhälsan har det störst betydelse hur ofta man äter det söta. Saliven klarar att neutralisera syran från ungefär fem måltider om dagen. 

​Övervikt

Ungdomar eller vuxna som dricker mycket sötade drycker väger mer än andra, visar flera studier. Att öka läskdrickandet från högst en gång per vecka till en gång per dag ökar vikten med i snitt fyra kilo, visar en stor amerikansk studie av sjuksköterskor. Men om man minskar på läsken går vikten ner. 

Skillnad på naturligt socker och sötningsmedel

  • Sockerarter finns naturligt i frukt, grönsaker, rotfrukter och mjölk. Men från dessa har man inte sett några negativa hälsoeffekter.
  • När vi i dagligt tal säger socker menar vi sockerarten sackaros, som är vårt vanligaste sötningsmedel. Den framställs från sockerrör eller sockerbetor. 
  • Socker har förekommit i drygt 2 000 år, sedan man i Indien började pressa saften ur sockerrör. Men först under 1800-talet började vi äta socker i större mängder. Då låg konsumtionen på fyra kilo per person och år, idag är den drygt 40 kilo. 
  • Det är helt onödigt för oss människor att äta socker. Hjärnan behöver visserligen druvsocker, glukos, men det kan kroppen tillverka av andra kolhydrater. 

LÄS ÄVEN: 7 olika sockeralternativ: Så påverkar de ditt blodsocker