Jag fick tillbaka min livsglädje!

För fyra år sedan påbörjade vetenskapsjournalisten Maria Borelius en resa som skulle ta henne jorden runt och ge henne insikter om hur en antiinflammatorisk livsstil kan förändra livet och hälsan på djupet.

Maria Borelius var 52 år gammal när hon kände att något måste förändras. Hon var ständigt trött och smådeppig, samtidigt som hon hade problem med rygg och mage. ”Varför?”, undrade hon. ”Klimakteriet”, svarade läkarna.

Och där hade Maria kunnat göra som många andra kvinnor: acceptera att det är så livet ser ut i övergångsåldern. Men istället greps hon av ett jävlar anamma och en nyfikenhet att söka efter vad det egentligen var som fick henne att må dåligt.

–       Jag kände mig inte gammal, och hade heller inga problem med att åldras. Däremot hade jag problem med att inte kunna göra vad jag ville, eftersom min kropp begränsade mig. Och någonstans var det där det började, med att jag ställde mig frågan: ”Är det så här jag vill ha mitt liv?”, berättar Maria.

Svaret var så klart nej, vilket fick henne att inledningsvis ta kontakt med en amerikansk personlig tränare som hon läst om på internet. Maria låg då i startgroparna för att dra igång en ideell hjälporganisation för utsatta invandrarkvinnor och för att orka behövde hon mer energi. Men träningsprogrammet hon väntat sig från PT:n blev så mycket mer. Maria fick även detaljerade kostplaner och omfattande livsstilsråd – vilka på tre månader både förvirrade henne totalt och revolutionerade hennes mående.

–       Det var fantastiskt. Det var som att min inre glädje-barometer sköt i höjden. Jag blev piggare, gladare och mer harmonisk. Jag kände också en helt annan mental skärpa; jag tänkte både snabbare och mer fokuserat. Ryggsmärtorna försvann, liksom den muffinsmage jag dragits med i många år, berättar Maria.

PT:n Rita Catolinos råd blev starten på den fyra år långa resa Maria sedan skulle göra in i den antiinflammatoriska livsstilens värld. Nyfikenheten drev henne att lusläsa vetenskapliga rapporter, träffa framstående forskare och resa över hela världen för att lära sig mer om kost, träning och olika livsfilosofier. Hon besökte bland annat sjundedagsadventisterna, utforskade jordens blå zoner, lärde sig mer om ayurveda och gick på amerikansk förundranskurs. Och allt eftersom klarnade bilden mer och mer – bilden av hur inflammation tros ligga bakom många av våra vanligaste sjukdomar som fetma, hjärt-kärlsjukdom, diabetes, cancer och psykisk ohälsa. Och bilden av hur en antiinflammatorisk livsstil kan få oss att snabbt känna oss yngre, starkare och friskare, men också lyckligare och mer balanserade.

Utifrån resultatet av sin heltäckande kartläggning har Maria formulerat fem principer som hon själv lever efter i så stor utsträckning hon kan. Hon kallar dem BLISS – och de rör alltifrån att äta naturlig, antiinflammatorisk kost till att motionera, vila och unna sig livets skönhet varje dag. Allt det som, Maria menar, ingår i den antiinflammatoriska livsstilens ”ekosystem”.

Hennes nya bok ”Hälsorevoutionen” (Harper Collins) är, förutom en beskrivning av hennes egen hälsoresa, en inspirationsbok full av praktiska tips och recept. Och för den nyfikne innehåller den en tredagarskur, där man får möjlighet att testa på livsstilen.

–       Mer behövs faktiskt inte för att upptäcka vilka fantastiska resultat man kan få, berättar Maria.

Marias BLISS-principer

Boosta med antiinflammatorisk mat. Unna dig bra, naturlig mat, polyfenoler, omega 3 och probiotika.

Lägre sockerintag. Bespara kroppen raffinerat socker och allt för mycket kolhydrater.

Igång. Rör på dig varje dag.

Stilla. Satsa på lugn och medveten vila varje dag.

Sök upp förundran. Unna dig stora ögonblick och wow-känsla varje dag.