Podd uppmärksammar MS

30 maj är Internationella MS-dagen. Vill du lära dig mer om sjukdomen tipsar vi om MS-podden, som drivs av Hanna Lind som själv fick sin diagnos för sex år sedan.

MS, multipel skleros, är en sjukdom i det centrala nervsystemet, det vill säga hjärnan och ryggmärgen. Den som drabbas får inflammationer och ärr på nervtrådarna i kroppen, vilket gör att impulser inte kommer fram som de ska. Dessa inflammationer och ärr (multipel skleros betyder just ”många ärr”) kan finnas på olika ställen, vilket gör att man få besvär från olika delar av kroppen.

Sjukdomen debuterar oftast i åldern 20-40 år och två av tre drabbade är kvinnor. Ca 1 000 personer insjuknar varje år, och i Sverige lever ca 20 000 personer med MS.

Symtomen skiljer sig från person till person och kommer ofta i skov. Vanliga symtom är domningar, muskelsvaghet och balans- och koordinationsstörningar.

Många faktorer vägs in då man ställer diagnos, och många får vänta flera år då det inte finns något enkelt test att se om en person har MS.

Hanna Lind fick sin diagnos för sex år sedan, och nu driver hon MS-podden för alla som har MS, känner någon som har MS eller bara vill lära sig mer om sjukdomen.

I podden bjuder hon på intervjuer och samtal med drabbade, anhöriga, läkare, forskare och sjukgymnaster och hittills finns det tio avsnitt att lyssna på. I avsnitt nr 8 berättar hon till exempel sin egen historia och i nr 6 pratar hon med Tomas Olofsson, neurolog som forskat länge på MS. In och lyssna!

Källa: 1177, multipeskleros.nu, MS-podden