Bjud på grön sommarbuffé!

Hälsas matkreatör Cecilia Davidsson delar här med sig av några av sina läckra mingelbuffé-recept. Nyckeln till en garanterat lyckad sommarbuffé? Råvaror i säsong, variation i smak, färg och form – och fullt av familj och vänner i trädgården!


Bjud på grön sommarbuffé!

Gul tomatsoppa med sojastekt majs​

Denna soppa blir bara så god – och vacker! Toppingen är viktig eftersom du gärna vill få till textur i  soppan. Toppingen kan bestå av nötter, råa finhackade grönsaker (som i en klassisk gazpacho) eller örter och hampafrön. Tillaga gärna dagen före.

1 liter soppa, 10 portioner​

600 g gula tomater

1 blekselleristjälk

½ gul paprika

½ gurka, skalad

1 dl naturella cashewnötter

2 msk ljus miso

2 msk äppelcidervinäger

2 dl vatten

1 tsk kokospalmsocker (eller honung)

½ citron, finrivet skal

½ –1 krm cayennepeppar

2 msk olivolja

½ tsk örtsalt

Topping​:

1 tsk kokosolja

2 dl majskorn

1 msk tamarisoja

½ röd chili, finhackad

1 knippe gräslök, finhackad

​Mixa samtliga ingredienser till soppan i en blender. Fortsätt mixa tills soppan är helt slät och krämig. Smaka av med salt och peppar. Ställ svalt till servering.

Hetta upp kokosolja i en stekpanna. Sänk värmen till medelhög och stek majskornen några minuter. Tillsätt tamarisoja, rör runt och låt sojan koka in.

Servera soppan i glas toppad med majsen, finhackad röd chili och gräslök.

 

Bjud på grön sommarbuffé!

Sommartartar i hjärtbladssallad​

Detta spännande recept kan tillagas dagen före, förvaras i kylen och läggas upp strax före servering. Sötpotatisen i denna vego-tartar får god, rökig smak av paprikan och perfekt konsistens i ugnen. 

Ca 16 st​

1 sötpotatis, ca 300 g

1 msk olivolja

1 nypa havssalt

1 tsk rökigt paprikapulver

½ rödlök

2 rädisor

1 msk kapris

½ citron, finrivet skal

1 msk dill

2 msk mynta

¾ dl havrebaserad creme fraiche

Till servering:

hjärtbladssallad

​Sätt ugnen på 160 grader.

Skala och skär sötpotatisen i små kuber. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och vänd runt med olivolja, havssalt och rökig paprika. Rosta sötpotatisen mjuk i 25 minuter i ugnen.

Finhacka rödlök, rädisor, kapris, dill, mynta och rör ihop med det rivna citronskalet.

Ta ut sötpotatisen och låt den svalna. 

Blanda rödlök, kapris, citronskal, dill och mynta med sötpotatis och creme fraiche. Smaka av med salt och peppar.

Placera ut hjärtsalladsbladen på ett serveringsfat. Använd två skedar att forma sötpotatis­tartaren till ”ägg” att placera i salladen. 

Ringla över olivolja och peppar och toppa eventuellt med färsk mynta. 

 

Bjud på grön sommarbuffé!

Nektarinparfait med fikon & körsbär

Bananglass är enkelt att göra och kan varieras efter vad som finns i skafferi och frys. Till denna parfait har jag valt syrliga nektariner! Hemligheten med att få till rätt konsistens är att mixa med lite nötmjölk eller grädde. Godast blir det om den serveras direkt.

10 portioner​

Parfait​:

4 frysta bananer, i bitar

2 nektariner

½ tsk vaniljpulver

1 nypa havssalt

½ dl kokosmjölk

Mandelsmörkräm​:

4 msk mandelsmör

2 dl havremjölk eller mandelmjölk

1 tsk honung

1 nypa havssalt

Använd en stavmixer eller blender och mixa alla ingredienser.

Topping​:

2 fikon

16 körsbär

4 smulade kakor, t ex mandelkaka, havrekaka, eller använd rostade hasselnötter eller mandel

​Lägg banan och urkärnade nektariner i en matberedare tillsammans med vaniljpulver, havssalt och kokosmjölk. Mixa till slät glasskonsistens.

Smaka av och servera med en gång, eller lägg in i en form i frysen i 2 timmar, och ta ut en stund före servering. 

Servera i ett glas med fikon, körsbär, kaksmul och mandel­smörkräm.​