Slipp magsjuka under rötmånaden

Det är inte bara vi människor som trivs när det är varmt och fuktigt väder – det gör även bakterierna. Men lugn! Vi har tipsen för hur du klarar dig undan magsjuka under rötmånaden.

1. Bästa grundregeln är att titta, lukta, smaka och lita på ditt omdöme.

2. Försök hålla maten så kall som möjligt när du transporterar hem den från affären. Ta gärna med en kylväska och kylklampar.

3. Ha ordentligt kallt i kylen. Lagom temperatur är 4+-grader. Placera de mest känsliga livsmedlen, som kött och fisk, där det är som kallast.

4. Tvätta händerna innan du lagar mat, och efter om du hanterat känsliga livsmedel som kyckling eller kött. 

5. Håll varm mat varm och kall mat kall.

6. Ta bara fram det du tänker äta. Att ta in och ut mat ur kylen försämrar hållbarheten.

7. Använd rena redskap och skärbrädor när du lagar kyckling och kött.

8. Använd inte samma fat och redskap till den färdiglagade maten som du använt till rå kyckling och rått kött. 

9. Genomstek alltid kyckling och köttfärs.

10. Packa alltid matsäcken i en kylväska med kylklampar.

Källa: Livsmedelsverket