Frossa i bär – för hälsans skull!

Under sommaren njuter vi gärna av jordgubbar, hallon och blåbär i mängder. Och det är bra! Studier visar nämligen att de innehåller ämnen som kan skydda oss mot vissa typer av cancer, hjärt-kärlsjukdom och typ 2-diabetes.

Att bär är som små vitaminbomber, fulla av nyttiga antioxidanter, känner de flesta till. De innehåller också kostfibrer, vilket både gynnar tarmfloran och bidrar till en mättnadskänsla.

Galia Zamaratskaia, forskare vid SLU, lyfter även gärna fram bärens bioaktiva ämnen.

De är många, bland annat polyfenoler som ellaginsyra och flavanoider som quercetin och en rad antocyaniner. Och studier visar alltså att det här är ämnen som skyddar mot vissa former av cancer, typ 2-diabetes och hjärt-kärlsjukdomar. De verkar också stärkande på immunförsvaret och har antiinflammatoriska egenskaper.

–       Bär är en naturlig del av nordisk kost och det är ingen tvekan om att de är oerhört nyttiga och bra för hälsan, säger Galia Zamaratskaia.

Källa: Bärfrämjandet