Så påverkas huden av stress

Långvarig stress inverkar både på hälsan och välmåendet. Men även huden påverkas och skadas av en alltför uppskruvad tillvaro.

Långvarig stress inverkar både på hälsan och välmåendet. Men även huden påverkas och skadas av en alltför uppskruvad tillvaro.

Stress och oro gör huden extra känslig. Till exempel ökar risken för inflammatoriska hudsjukdomar som  rosacea, eksem, akne och psoriasis. Även åldrandet påskyndas, genom att mängden DHEA – ett uppbyggande vitalitetshormon som bl a har till uppgift att skapa immunförsvarets antikroppar – minskar.

När man stressar höjs också blodsockret och risken för glykosering ökar, vilket innebär att hudens kollagen bryts ner och ger fler rynkor och linjer i ansiktet.

Även levern och njurarna tar stryk, vilket kan leda till celluliter och en livlös hudton.

Andra faktorer som bidrar till en försämrad hy är föroreningar, för mycket solexponering, luftkonditionering och blått ljus från skärmar.

Johanna Bjurström är auktoriserad hudterapeut och i ett pressmeddelande från Weleda tipsar hon om att stärka huden med rätt hudvård:

”Använd produkter med C-vitamin som är en stark antioxidant som skyddar dina celler. En pH-balanserande ansiktsrengöring med zink som återställer syramanteln är också ett bra komplement i din udvårdsrutin.

Källa: Weleda