Mindre kött och socker i skolan

Livsmedelverket har uppdaterat sina råd för skolor och fritids – med en förhoppning att göra skillnad för såväl elevernas hälsa som för miljön!

Mindre kött och socker i skolan

För mycket kött och för lite grönsaker – så ser det ut på många skolbarns tallrikar idag, visar undersökningen Riksmaten Ungdom som gjorts av Livsmedelsverket. En trend som man nu hoppas kunna vända med de nya råden "Bra måltider i skolan". Bland annat genom att erbjuda en vegetarisk rätt till alla varje dag och ett stort salladsbord.

Ytterligare en tanke med den nya råden är att få in ett större hållbarhetstänk i skolans värld, i linje med Agenda 2030.

-       Svenska kommuner lägger 6 miljarder på skolmaten varje år. Vi uppmanar rektorer och lärare att använda måltiden i undervisningen för att skapa engagemang för ett hållbart samhälle och utbilda framtida kvalitetsmedvetna konsumenter, säger Anna-Karin Quetel, nutritionist på Livsmedelsverket.

Hon framhåller också att kraven som ställs ska vara lika för skola, fritids och skolkafeterior.

-       Det är inte rimligt att skolans egen kafeteria tillhandahåller läsk, godis och kakor. Det är viktigt att få lära sig äta bra mellanmål och frukostar till vardags. Utbudet i skolkafeterian bör vara både gott och hälsosamt.

  • Få tidningenhalsa.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!