Fler får hjärtinfarkt på julafton

Stress och mat och dryck i stora mängder tros ligga bakom att antalet hjärtinfarkter ökar med 40 procent under julafton.

Varje timme drabbas tre svenskar av hjärtinfarkt. År 2016 låg den totala siffran på 25 700 personer och av dessa avled 6 280. Vanliga symtom är ihållande smärtor i bröstet som kan stråla ut armar, hals, nacke, käkar, mage eller rygg. Ofta får den drabbade också hjärtklappning och andnöd och känner sig illamående, yr eller kallsvettig. Så kallad ”tyst hjärtinfarkt” förekommer också, särskilt bland äldre och personer med diabetes. Symtomen är då inte lika tydliga, i många fall handlar de bara om man känner sig väldigt trött eller får andnöd.

Det som händer i kroppen vid en hjärtinfarkt är att hjärtat får syrebrist, på grund av att det bildats en blodpropp i hjärtats kranskärl. Och forskning visar nu alltså att risken för att drabbas under julafton är hela 40 procent högre än under årets andra dagar.

Siffrorna bygger på en studie som gjorts på alla de 283 000 hjärtinfarkter som inträffat i Sverige under 1998-2013. Forskarna har jämfört olika helger med kontrollperioder före och efter – och julafton hamnade där i topp, tätt följd av midsommarhelgen.

–       Teorin är att det kan finnas en social stress som utlöser infarkten, som kan handla om till exempel konflikter eller ensamhet. Att mat och dryck intas i större mängder än annars kan också spela in, säger David Erlinge, professor i kardiologi vid Skånes universitetssjukhus i ett pressmeddelande från Hjärt-Lungfonden, som stöttat studien.

Studien visar också att det är äldre, lite skörare personer som oftast drabbas.

Källa: Hjärt-Lungfonden