Ät i regnbågens färger!

Möt bokaktuella spirituella ledaren Annika Panotzki som berättar om hur växtbaserad mat i regnbågens alla färger hjälper dig att hålla dig frisk i vinter. Dessutom är den humörhöjande och vacker! Vem kan må dåligt med en blå smurf-latte i handen?​


Ät i regnbågens färger!
Annika Panotzki driver ett holistiskt hälsocenter på Södermalm i Stockholm där hon bland annat håller i shamanska ceremonier. Regnbågsmat

Annika Panotzki är något så spännande som en modern spirituell ledare och driver ett holistiskt hälsocenter på Södermalm i Stockholm där hon bland annat håller i shamanska ceremonier. Nu är hon dessutom aktuell med boken ”Regnbågsmat” (Norstedts) som är full av färgsprakande mat för kroppens energisystem. 

Vad är regnbågsmat och hur får vi i oss den?

— Naturlig mat, så nära den ursprungliga varan som möjligt. Det är den mat som ger vår kropp bäst energi. När vi väljer råvaror i regnbågens alla färger så ser vi till att få en varierad kost och därmed den näring vi behöver. Bara av att bygga vår måltid med vackra färger, former och texturer får vi positiv energi och väcker kreativitet och glädje. 

Finns det någon särskild färg som är viktig att äta mer av under vintern för att hålla sig pigg och frisk?​

— Jag börjar alltid min dag med en smoothie där jag använder superfoods för olika effekter. Två favoriter är cordycep- och chagapulver för att hålla mig extra frisk under vinterhalvåret. En riktigt grön juice per dag med ingefära och citron håller verkligen också hälsan på topp! Annars ser jag till att ha minst fem färger på tallriken och många olika gröna blad till måltiderna. Även om jag vill ha lite varmare mat ibland när det är riktigt kallt ute, som soppa, grytor och ugnsbakade rotfrukter, så ser jag alltid till att 60—70 procent är baserat på råa grönsaker i olika former. Sen är det bara fantasin som sätter gränser. Det ska inte vara så allvarligt. Regnbågsmat är lekfullt och kreativt!

 

Ät i regnbågens färger!
All mat i boken ”Regnbågsmat” är vegetarisk, laktos- och glutenfri, samt fri från vitt socker. Men utan pekpinnar!

På vilket sätt hänger andlighet och mat ihop för dig?

— Allt hör ihop. Det är det som vi i väst behöver att påminna oss själva om. Hälsa är en helhet. Om jag inte mår bra i själen så kommer det att påverka min fysiska kropp, och äter jag enbart mat som tynger min kropp kommer jag så småningom inte ha ork till någonting. Andlighet handlar egentligen om att nå sin högsta potential i just detta liv och denna kropp. Att leva utan begränsningar, rädslor och gamla beteendemönster. När jag var i tonåren var jag väldigt hård mot mig själv och min kropp. Jag piskade mig själv i olika dieter och tränade varje dag. Men det jag saknade var egenkärlek. Jag tittade på mig själv med dömande och kritiska ögon. Ju mer jag utvecklade mig själv själsligen och började älska mig själv på riktigt, desto naturligare blev det att ge mig själv naturlig, vacker, smakrik mat för att jag helt enkelt mådde bra av den. Inte för att jag skulle gå ner i vikt eller för att jag följde någon annan. 

I boken skriver du även om chakrasystem. Vad är det och hur påverkar det hälsan och vad vi bör äta?​

— Det är ett annat ord för vårt energisystem. Enligt många äldre visdomstraditioner har vi sju punkter i kroppen som håller vårt energisystem på plats. De olika punkterna har olika färger och styr över olika delar av våra kroppsliga och emotionella funktioner. Tillsammans bildar dessa punkter regn-
bågens färger. För att hålla oss friska i kropp och själ behöver vi balansera detta energisystem. Med kost som ger energi och inte belastar kroppen hjälper vi våra organ att få göra sina jobb. Kroppen är helt fantastisk på att rena sig själv, läka obalanser och stödja hälsan när vi jobbar hand i hand med den