Go green på fönsterbrädet!

Lider du av huvudvärk, kliande ögon och torr hy nu på vintern? Har du funderat på om det kan vara inomhusluften som är dålig? Då kan det vara läge för ett enkelt grönt knep!

I nya numret av Hälsa kan ni läsa om hur man kan hälsoboosta sitt hem och kontor med hjälp av de senaste rönen inom hjärnforskningen. Vi har intervjuat neurodesignern Isabelle Sjövall som, tillsammans med hjärnforskaren Katarina Gospic, har gett ut en bok full av tips på hur vi kan skapa miljöer som gör oss friskare, mindre stressade och mer kreativa och effektiva.

I dessa miljöer har de gröna växterna en självklar plats och det kommer hela tiden nya studier kring hur välgörande de är för hälsan.

I ett pressmeddelande från Blomsterfrämjandet kan vi till exempel läsa att boende som har bra tillgång till växter i sin hemmiljö har större benägenhet att ge sig ut i naturen, som fungerar avstressande på oss människor. Så även om man bara har en liten fönsterbräda kan man göra den till sin egen gröna oas som kan fungera som språngbräda ut till parker och skogar som får oss att må bra.

-Växter får dig bevisligen att må bättre och ju mer du vistas i naturen desto mer avstressande är det, säger Patrik Grahn, professor i landskapsarkitektur vid Sveriges Lantbruksuniversitet.

Men det finns också exempel på hur gröna växter kan hjälpa till att lösa väldigt konkreta hälsobekymmer. Så här skriver Blomsterfrämjandet:

”Problem som ofta hänger ihop med dålig inomhusluft – huvudvärk, torr hud och irriterade ögon kan minskas genom att göra våra inomhusmiljöer mer gröna. Krukväxter hjälper både mot torr och syrefattig luft samtidigt som de tar hand om farliga partiklar i luften.

Både blommande och gröna krukväxter tillför luften syre genom fotosyntesen, så oavsett vilken krukväxt man väljer förbättras syrenivåerna inomhus. Ju större planta desto bättre syresättning.

En annan fördel med krukväxter är att de genom fotosyntesen tillför luften fuktighet. Genom sin luftfuktande förmåga förbättrar de luftkvalitén inomhus, vilket är speciellt viktigt under vinterhalvåret när många inomhusmiljöer är torra. Ett riktmärke är att ju mer vatten en växt behöver, desto bättre luftfuktare är den.

Enligt studier som genomförts på Fytagoras Plant Science i Leiden så är den bästa luftfuktaren hortensian. I försök höjdes luftfuktigheten från 30 till 40% under 4 timmar med hjälp av 9 hortensiaplantor. Enligt Professor Bert van Duijn är två hortensiaplantor per rum under perioden januari-mars ett bra riktmärke. Azalea, som gärna ska vattnas varje dag, är ett annat exempel på en utmärkt luftfuktare.”

Dags att köpa lite nya krukväxter till kontoret kanske?