Så klarar du pollensäsongen

Experterna spår en tuff säsong för alla pollenallergiker och för många har besvären redan börjat. Men hur vet man egentligen att man är allergisk – och hur kan man lindra symtomen?

Enligt Astma- och allergiförbundet är så många som 30 procent av svenskarna pollenallergiska. Mohanna Alavi, specialist i allergisjukdomar vid Hjärt-lung-allergimottagningen på Sophiahemmet svarar i ett pressmeddelande på några av de vanligaste frågorna kring den här typen av allergi: 

Vad är pollenallergi?
– Man kan säga att det är en försvarsreaktion. När pollenkornen kommer in i kroppen via ögon, näsa och mun aktiveras immunförsvaret och börjar bekämpa dem som om de vore något farligt för kroppen. Resultatet blir kliande ögon, rinnande näsa och ansträngda luftvägar.

Vilka pollen är mest besvärliga?
– Det varierar från person till person, men många reagerar på björkpollen. Eftersom vi har många björkar i vårt land blir halterna av björkpollen i luften höga. Det är också vanligt att vara allergisk mot al-, hassel- och gräspollen.

Ökar pollenallergin?
– Ja, sett över en längre tid har det blivit vanligare. Vi har också sett att pollenhalterna i luften har ökat på senare år.

Vad skiljer allergi från förkylning?
– Symtomen liknar varandra, men en förkylning går över efter ett par dagar. Det gör inte allergi. I regel ger allergi ingen feber, även om man kan få lite feberkänsla och känna sig trött och utmattad. Vid allergi har man också besvär med kliande och röda ögon.

Och från QleanAir Scandinavia kommer följande tips på hur man bäst lindrar sina besvär:

1. Förbered och planera. Varje år kommer pollensäsongens påfrestningar som en chock. Förbered dig i god tid för att minska kroppens reaktion. 

2. Följ pollenrapporterna. För bäst effekt av medicinen ska du inte vänta på symtomen, vet du att du är allergisk kan du börja medicineringen ett par veckor innan säsongen. Följ rapporterna för ditt område på t.ex. Pollenrapporten eller i appen Air Matters.

3. Köp hem medicin. Många klarar sig med de receptfria preparat som finns på apotek och i mataffärer, men receptbelagd medicin behöver förnyas och hämtas ut. Köp hem i god tid, så du har när det är dags.

4. Planera din träning. När du anstränger dig andas du snabbare, vilket gör att du får i dig mer luft och mer pollen. Pollenallergiker bör undvika träning utomhus under allergisäsongen. Vill du gärna träna ute ändå så är det bäst sent på kvällen eller tidigt på morgonen. Tänk på att även din träning inomhus kan påverkas då du kanske har mindre kraft när din kropp är påverkad av allergin.

5. Skölj av dig. Skapa en ny duschrutin under allergisäsongen. Duscha innan läggdags för att inte få med pollen till sängen, skölj håret noggrant. Tänk på att husdjur får med sig mycket pollen i pälsen. Skölj även dina slemhinnor med hjälp av en nässköljare som finns att köpa receptfritt på apotek.

6. Använd rena kläder, sängkläder & handdukar. Undvik att torka och vädra kläder, sängkläder och handdukar utomhus, pollenpartiklarna fastnar i tygets fibrer. Byt kläder när du kommer hem och örngott oftare än vanligt. 

7. Håll dörrar och fönster stängda.  Med öppna fönster kommer dessvärre också pollen in. Vill du vädra – gör det på natten eller tidigt på morgonen när pollenhalterna är lägre. Tänk även på bilfönstren!

8. Använd solglasögon. Röda, svullna och kliande ögon är väldigt besvärande för många allergiker. Använder du solglasögon fungerar de som en barriär mellan ögonen och pollen, damm och skräp som finns i luften.

9. Undvik tobaksrök, starka parfymer och blommor inomhus. Underpollensäsongen kan du vara extra känslig mot sådant du normalt tål, då din kropp redan är ur balans och under stress. Rökning och passiv rökning kan tex förvärrar din pollenallergi.

10. Investera i luftrening. Det går att rena inomhusluften för att ge kroppen en chans att vila och återhämta sig. Dammiga och förorenade miljöer retar dina slemhinnor och kan förvärra allergisymtomen, många allergiker lider även av huvudvärk och koncentrationssvårigheter. Prata med din arbetsgivare om en luftrenare till arbetsplatsen, det kan göra stor skillnad för ditt mående och därmed också din prestation på arbetet. En luftrenare i hemmamiljö bör placeras nära sängen, så kroppen får en chans att återhämta sig på natten.