7 saker du inte visste om synen

Visste du att vi har 256 unika kännetecken i ögat, jämfört med 40 i vårt fingeravtryck? Eller att vi har ett dominant öga som tar in mest information? Häng med för fler spännande fakta om synen!

Faktan nedan är sammanställd av Swarovski Optik som bland annat utvecklar och tillverkar kikare och kikarsikten. Visst är det fascinerande läsning!

1. Ögats anatomi

Cirka 130 miljoner av kroppens sinnesceller finns i ögat. Det är nästan tre fjärdedelar av människans totala sinnesceller, vilket gör ögat till det viktigaste sinnesorganet. Dessutom har en iris hela 256 unika kännetecken. Tillskillnad från ett fingeravtryck som endast har cirka 40 stycken. Men våra ögons otroliga anatomi slutar inte där. Vår syn är nämligen binokulär, vilket betyder att hjärnan slår ihop två bilder till en för att sen välja den skarpaste bilden som presenteras för vårt medvetande.

2. De kan vara olika

David Bowie var känd för att ha ett brunt och ett blått öga. Det kallas heterokromi och beror på en ojämn fördelning av pigmentet melanin i iris. Dessutom finns det alltid ett dominant öga som tar in mer intryck än det andra, vilket hos en majoritet av befolkningen är högerögat. Människor med ett dominant vänsteröga uppfattar fler symboler och läser därför snabbare.

3. Ögat vid födseln

Synen utvecklas snabbt genom att ögat hela tiden stimuleras av intryck. Det är dock först vid fyra års ålder som ett barn ser ungefär lika bra som en vuxen. Ögat följer huvudets tillväxtmönster men växer, tillskillnad från andra organ, bara några få millimeter från födseln tills dagen du dör.

4. Tappar färg med färre tappar

Färgblindhet orsakas oftast av brist på gröna eller röda ljuskänsliga receptorer. Synceller som är färgkänsliga kallas tappar och deras uppgift är att skilja mellan olika färger. Vid färgblindhet har du färre tappar och därför ser du inte lika många nyanser. Ögat tappar sin färgkänslighet med åldern. Som tur är kompenserar hjärnan för ögonens förfall. På grund av att hjärnan minns färger fortsätter människor att uppfatta saker som de är vana att se dem, såsom att himlen är blå eller jordgubbar är röda.

5. Hornhinnans egenskaper

Hornhinnan är den enda vävnaden i kroppen som inte har något blod. Istället används tårar för att sprida syre och näringsämnen. Däremot producerar inte nyfödda några tårar, det kommer först när de är mellan fyra och tretton veckor gamla. Inte nog med det – människans hornhinna är så lik hajens att den kan användas vid mänskliga ögonoperationer.

6. Så påverkas våra ögon av våra känslor

Forskning visar att människans färguppfattning är subjektiv. När vi är ledsna upplevs färger som mer gråa och blåa än när de är i ett emotionellt neutralt tillstånd. Utöver det expanderar våra pupiller upp till 45 procent när vi ser på någon vi attraheras av. Vi spärrar även upp våra ögon när vi blir skrämda. Det beror på att vi ska förstora ögats uppfattning. Ögat vidgas helt enkelt för att öka känsligheten, expandera sikten och därmed uppfatta fara bättre.

7. Ögonen rör sig. Jämt.

Visste du att den totala längden på de ögonfransar som du tappar under ditt liv är totalt cirka 60 meter? Men det är inte bara ögonfransarna som fladdrar iväg. Faktum är att ögat rör sig tre till fyra gånger per sekund. Kanske är det därför ögat är så bra på att läka sig själv. En mindre repa på hornhinnan läker nämligen normalt sätt på cirka 48 timmar.

Källa: Swarovski Optik