Hon erbjuder trygg hjälp – att dö​

Allt fler vill ge döden dess rättmätiga plats som en naturlig del av livet. I New York finns "The Art of Dying Institute", och dödskaféer har arrangerats i mer än 65 länder. Nu har Sverige fått sin första dödsdoula, Jenny-Ann Gunnarsson i Göteborg. ​

Hej Jenny-Ann! Vad gör en dödsdoula?​

– En dödsdoula är en följeslagare vid livets slut. Vi är med och skapar en miljö så att den sjuke kan dö tryggt hemma. Vi hjälper till med allt praktiskt, samtalar om existentiella funderingar, är en länk mellan anhöriga, vänner och vården och en avlastning för de sörjande. 

Men är inte döendet en intim situation där man vill vara omgiven av sina närmaste?​

– Många står handfallna inför döden, slår ifrån sig och varken orkar eller vill ta i det. Då kan en dödsdoula bli någon man får träffa innan och lär känna istället för att endast tas om hand av okänd sjukvårdspersonal. En person som är trygg, som vet vad som händer både före och efter dödsögonblicket. 

Hur kom du på att du ville bli en dödsdoula?​

– När min mamma blev sjuk och dog i slutet av 2009 – det tog bara sex veckor från att vi fick beskedet till att hon dog – valde vi att låta henne dö hemma hos oss med hjälp av ett palliativt team. Det var otroligt sorgligt, hon var bara 67 år, men eftersom jag fick vara med hela vägen kände jag ingen rädsla utan glädje över att få finnas där vid hennes sida. Det är skört, rent och intimt, att få vara med när kropp och sinne tar över, att jämföra med en förlossning. Jag blev nästan hög på döden och kände efteråt att jag kunde vara ett stöd för andra. Jag blev först begravningsentreprenör, men har sedan utbildat mig till ”end of life-doula” vid Living Well, Dying Well-institutet i England. Om mitt yrke är mitt kall, så är arbete som dödsdoula något som träffar mig rakt i hjärtat.

Nyfiken? Läs mer här!