Bättre vård vid endometrios

Endometrios är en sjukdom som orsakar mycket lidande. Hos Freya, Sveriges första digitala vårdgivare för kvinnor, arbetar man för att öka kunskapen och erbjuda en tillgänglig och god vård.

För de flesta börjar problemen i samband med första mensen eller något år därefter. Det vanligaste symtomet är starka menssmärtor, men det är även vanligt med rikliga blödningar, mag- tarm- och urinvägsbesvär, samlagssmärta samt allmän trötthets- och sjukdomskänsla. Endometrios kan även påverka möjligheten att bli spontant gravid och många lider såväl psykiskt som socialt. Vilka symtom man får är individuellt, men det finns en ärftlig faktor om ens mamma eller syster har endometrios.

Marie Nylén arbetar som barnmorska på Freya, Sveriges första digitala vårdgivare för kvinnor. I sitt arbete möter hon ofta kvinnor med starka menssmärtor men många av dem känner inte ens till att endometrios finns.

–       Ett av de stora problemen är att kunskapsnivån är så låg. Både bland kvinnorna själva och inom vården. Många får vänta i många år innan de får diagnos, vilket resulterar i stort lidande, både i form av smärtor och hög sjukfrånvaro, berättar Marie Nylén.

En av anledningarna till att det kan dröja länge till diagnos är att endometrios ofta blandas ihop med andra sjukdomar. IBS är en vanlig feldiagnos, liksom urinvägsinfektion och vanlig mensvärk.

–       Men det finns också fortfarande ett stort tabu kring mens, säger Marie Nylén som efterlyser en större öppenhet och en ökad kunskapsspridning.

–       Skolsköterskor, ungdomsmottagningar, vårdcentraler, kvinnokliniker… Alla måste ha kunskapen och dela med sig av den. Det är inte okej att var tionde fertil kvinna går omkring med smärtor som hindrar henne att leva ett normalt liv.

Förhoppningen är att de nya nationella riktlinjerna kring endometrios som kom i slutet på 2018 ska bidra till en mer jämlik vård och att unga tjejer söker hjälp så fort de börjar få problem, så att smärtan inte blir kronisk. För även om det inte finns något botemedel finns det behandlingar som framförallt lindrar och tar bort smärtan.

–       Förstahandsbehandlingen är smärtstillande, samt att man provar sig fram till en hormonell behandling som gör att man slipper blödningarna och därmed också smärtorna. Här kan man få hjälp av sin barnmorska eller gynekolog att hitta den sort som passar en bäst, tipsar Marie Nylén.

Hos Freya bokar man tid för ett videobesök. Kostnaden är 200 kr för ett läkarbesök och 100 kr för barnmorska och sjuksköterska. Frikort gäller och för personer under 18 år det kostnadsfritt. Marit Vaagen är grundare och VD i företaget:

–       Kvinnors hälsa kommer tyvärr ofta i skymundan och det vill vi ändra på genom att ta våra patienter på allvar och verkligen lyssna på dem. För ofta är det många faktorer, såväl fysiska som psykiska, som hänger ihop när en person mår dåligt.

Och är det något Marit Vaagen brinner för så är det just helhetshälsa och en jämlik vård.

–       Inom sjukvården har det hittills varit ett väldigt fokus på män. Men nu börjar vi kvinnor få nog och ställa krav – och ur denna rörelse har också Freya vuxit fram, säger Marit Vaagen.

Endometrios – det händer i kroppen

Vid endometrios fastnar celler som liknar livmoderslemhinnan på fel ställen i kroppen, framförallt på organ i buken. Cellerna börjar växa och orsaker inflammation, vilket kan leda till smärtor, ärrvävnad och sammanväxningar. Vanligast är endometrios på äggstockar, äggledare, utanpå livmodern, urinblåsan, bukhinnan och tarmarna.

Källa: Endometriosföreningen

Hos Freya…

… kan du bl a få hjälp med preventivmedelsrådgivning, endometrios, urinvägsbesvär, hormonsjukdomar, förlossningsproblem, psykisk hälsa och klimakteriebesvär. Läs mer på freya.se