Sola klokt 
för miljön och hälsan!​

Hela 80 procent av hudens förtida åldrande kan bero på för mycket sol – och hudcancerfallen har fördubblats i Sverige de senaste 20 åren. Men som tur var finns skydd att ta till. Med en fysikalisk solskyddskräm, tunna kläder och en hatt kan du känna dig trygg i sommarsolen! ​

Oavsett om du ligger på stranden, rensar ogräs i trädgården eller glider fram på golfbanan gäller det att skydda dig när solen är som starkast. För samtidigt som de varma strålarna ger oss det livsnödvändiga D-vitaminet är solen en av hudens värsta fiender. Visste du till exempel att 80 procent av hudens förtida åldrande kan bero på för mycket sol och att förekomsten av hudcancer har fördubblats i Sverige de senaste 20 åren? Så det gäller att vara solsmart! ​

Förra året kom det larm från olika håll att solskyddskrämer är både hälso- och miljöfarliga. Bland annat skriver professor Christopher Gillberg i en debattartikel att solskydd hindrar kroppens egen D-vitaminproduktion som sker när huden träffas av solstrålar. Gillberg hänvisar till studier från 2018 vars resultat visat att solskydd inte leder till minskad risk för malignt melanom, och i en norsk studie har man dessutom kommit fram till att 80 procent av 45 olika solkrämer innehöll ämnen som är potentiellt farliga för både hälsan och miljön. I november samma år kunde vi också läsa att myndigheterna på Hawaii föreslår ett förbud mot solskydd eftersom man har upptäckt att det marina ekosystemet mår dåligt av krämerna. Lagförslaget, som ska börja gälla 2021, bygger bland annat på en vetenskaplig studie från 2015 som visar att kemikalier skapar genetiska skador och till och med tar död på korallerna. Man har också upptäckt att 14 000 ton solkräm samlas vid korallreven varje år. Även fiskar, sjöborrar och vissa däggdjursarter påverkas negativt av dessa ämnen.

Det är främst de två substanserna oxybenzone och octinoxate som utgör det största hotet mot miljön. De ­ämnen som skyddar oss mot solen är alltså svåra för miljön att bryta ner, istället cirkulerar de i ekosystemet för att till slut även nå oss, som är högst upp i näringskedjan, genom att vi till exempel äter fisk. Men det finns ”marinvänliga” solskydd. De flesta fysikaliska skydd, med mineraler som titandioxid och zinkoxid där UV-strålningen reflekteras bort från huden, är snälla mot naturen. Kemiska UV-filter däremot består av ämnen som tar upp UV-strålningen och omvandlar den till oskadlig strålning genom en kemisk process. Ska man verkligen använda solskydd? tänker du. Svaret är ja. Solens strålar är så pass farliga att de delar på kroppen som du inte kan skydda med till exempel en tunn klänning eller hatt behöver smörjas in om du är utomhus en hel dag på sommaren. Däremot kan du vara lite sparsam med ditt smörjande, ett par matskedar räcker till kroppen och en halv tesked till ansiktet. 

Visste du att…


…det räcker att du solar 
en hudyta stor som din 
underarm eller ansikte 
i ungefär en kvart om 
dagen för att kroppen ska uppnå maxproduktion 
av D-vitamin?

5 solsmarta tips!

1. Använd produkter som är miljö­märkta av en tredje part, till exempel Svanen eller Bra Miljöval. Då vet du att innehållet inte är miljöfarligt.

​2. Smörj inte in dig direkt innan du hoppar i vattnet, då hamnar den mesta krämen i vattnet.

3.  Smörj inte in dig så mycket utan välj skugga, tunna plagg eller hatt.

​4. Undvik solskydd med kemiska UV-filter. Etylhexyl, methoxycinnamate, isoamyl, P-methoxycinnamate, butyl methoxydibenzoylmethane, 3-benzylidene camphor, octylmethoxycinnamate, benzophenone-3, octinoxate och oxybenzone har visat sig påverka miljön och vatten­organismer negativt.

5. För bästa skydd, välj en produkt som har både UVA- och UVB-filter och minst SPF 30.

 

Så får du frisk hud hela livet​