Mindre sexlust efter klimakteriet

Är du kvinna 50+? Känner du att sexlusten avtagit sedan du kom i klimakteriet? Då är du inte ensam. En ny Sifo-underökning visar att hela 56 procent av kvinnorna i åldern 50+ har minskad sexlust.

Mindre sexlust efter klimakteriet

Sifo-undersökningen, som har gjorts på 1 000 kvinnor på uppdrag av DOKTORN, visar också att kvinnor generellt har mindre sex efter klimakteriet. 64 procent säger sig inte ha ett frekvent sexliv och var tredje har inte haft sex alls det senaste året. I Stockholm är siffran så hög som 44 procent.

Många – nästan 70 procent - har också upplevt en torrhet i slidan efter klimakteriet. Men här finns det hjälp:

- Att ha ont och inte kunna njuta av sex, kan uppfattas som att förlora sin kvinnlighet och attraktion. Men den underliggande medicinska förklaringen till kvinnans problem är oftast lokal östrogenbrist, ett klimakteriebesvär som aldrig går över. Men tillförs östrogen lokalt i vaginan, får man tillbaka mjuka slemhinnor, en fungerande genomblödning och lustflöde. Slidan blir mer mottaglig för beröring och de erogena zonerna kan upplevas mycket bättre igen, säger sexologen Helena Cewers i ett pressmeddelande.

  • Få tidningenhalsa.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!