Kombucha på tre sätt!

Fermenterad, probiotisk och pärlande god utan att vara för söt. Kombucha är drycken på allas läppar, och inte minst i allt fler magar, där den gynnar vår tarmflora och hälsa. Hitta din favorit bland dessa tre vitt skilda recept med kombucha!

Kombucha på tre sätt!
En nytolkning av chiapudding med bubblande kombucha är en spännande och rolig dessert, eller ett mellanmål som gör gott och smakar gott.

Kombucha-chia​

Denna chia är lite annorlunda, men otroligt god och näringstät! Tahini, alltså sesampasta, passar perfekt tillsammans med alla goda frukter. Välj frukt efter vad du gillar och har tillgång till. Tänk på att det tar minst 30 minuter för chian att gelea sig i kombuchan – så låt den stå medan du förbereder övriga ingredienser.

8–10 portioner

330 ml kombucha, t ex Roots med smak av äpple och kryddor

½ dl chiafrön

1 dl växtbaserad mjölk, som mandel eller havre

½ citron, juice

½ tsk vaniljpulver

2 medjooldadlar utan kärna

1 nypa havssalt

2 avokador​

Häll kombuchan i en bunke. Vispa ner chiafröna och låt stå i 30 minuter. Vispa runt då och då.

I en blender: Mixa växtmjölk, citronjuice, vaniljpulver, dadlar och havssalt till helt slät kon­sistens. Tillsätt därefter avokadon och mixa till en krämig avokadokräm.

Vispa hastigt ihop kombucha-chiablandningen och avokadokrämen ovan. Ställ åt sidan till servering.

Tahinikräm​:

3 msk tahini

1 msk yaconsirap, kokossirap eller honung

½ msk ceylonkanel

1 dl vatten

1 nypa havssalt

Blanda samtliga ingredienser i en bunke. Vispa hastigt till en slät kräm. 

Ställ åt sidan till servering då du toppar chian med denna kräm samt valfria frukter (se tips nedan).

Till servering, exempelvis​:

ananas, finhackad (på bilden)

papaya, finhackad med limejuice (på bilden)

blåbär (på bilden)

kokosflingor (på bilden)

bipollen (på bilden)

kiwi

mango

blodapelsin

 

Nypon- & saffranscocktail​

Nypon och saffran är en oslagbar smakkombination! Dessutom är nyponpulver rikt på vitamin C – och saffran kan fungera som en naturlig sinneshöjare. Tillsammans med äppelmust och kombucha blir denna cocktail en riktig näringsboost!

6 glas

3 msk nyponpulver

½ g saffran

½ dl yaconsirap eller ½ dl kokos­palmsocker

½ dl citronjuice

3 dl äppelmust

2 flaskor kombucha, gärna inge­fära

is till servering

I en blender: mixa nyponpulver, saffran, yaconsirap, citronjuice och äppelmust i en minut. 

Häll upp i glas med is (kan uteslutas). Strax före servering: toppa med kombucha.

Rödbetsjuice med blåbär och kombucha

Juice kan vara otroligt effektfullt och användas som medicin. Det kan också vara en källa till koncentrerade mängder socker och tillsatsämnen. Välj juice med omsorg och gör allra helst din juice själv.

​1 glas

1 dl rödbetsjuice, t ex från Rå

1 dl blåbärsjuice, t ex från Rå

½ dl kombucha, med eller utan smak

Häll upp alltihop i ett glas och servera!

  • Få tidningenhalsa.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!