Ljuvlig avokado-cheesecake!

En smakrik skapelse som är lika rolig att göra som god att äta – och med många spännande ingredienser! Har du inte miso och näringsjäst så kan de uteslutas. Jobba då fram den fylliga goda smaken med tamarisoja och örtsalt. Servera cheesecaken på mingel med många gäster, men tänk på att den gärna vill stå svalt fram till servering. Den passar även bra som förrätt till en sommarmiddag.

16 eller 32 bitar

Botten:
2 dl kokosflingor
1 dl svarta sesamfrön
1 dl valnötter, eller frön
5 cm ingefära, skalad
1 citrongräs, bankat och finhackat
½ grön chili, finhackad
½ lime, finrivet skal
1 tsk örtsalt
2 medjooldadlar utan kärna
2 msk svart tahini
1 msk kokosolja

I en matberedare:
blanda kokosflingor, sesamfrön, valnötter, hackad ingefära, citrongräs, grön chili, limeskal- och juice samt örtsalt. Mixa i en halv minut.
Tillsätt dadlarna, tahini och kokosolja medan maskinen fortfarande är på. Mixa till en jämn konsistens.
Platta till degen i en springform som är (ca 15×20 cm) klädd i bakplåtspapper eller plastfilm. Ställ in i frysen tills nästa lager ska på.

Avokadofyllning:
3 avokado
2 dl kokosmjölk
1 msk rostad sesamolja
½ citron, juice
1 lime, juice och finrivet skal
1 tsk örtsalt
1 msk näringsjäst
1 msk ljus misopasta
1 tsk grön chili
1 tsk spirulinapulver
½ dl kokosolja
30 g färsk koriander, 2 krukor inklusive stjälkarna
2 msk solroslecitin eller fiberhusk, för konsistens

I en blender: mixa avokado, kokosmjölk, sesamolja, citronjuice, limejuice och finrivet skal, örtsalt, näringsjäst, misopasta, spirulina och chili. Mixa till en krämig slät konsistens och använd en stöt för att föra ner ingredienserna.

Tillsätt kokosolja och koriander och fortsätt att mixa slätt och tillsätt solroslecitinet sist, med maskinen igång så att det fördelas jämnt.Smaka av så att där finns en fyllig god smak med hetta, syra och sälta.
Ta ut botten från frysen och bred på den gröna krämen. Ställ tillbaka i frysen i minst 6 timmar. Ta ut 1 timme före servering och skär till smala tårtbitar eller kuber.

Lägg upp på ett vackert fat eller en bricka. Toppa med grönsaker, örter och blommor.

Topping:
Torkade tomater
Svarvade grönsaker
Sesamströssel
Ätbara blommor
Svart tahini utrört i olja
Svartpeppar
Färska örter

Tips! Tycker du inte om färsk koriander? Använd mynta eller thaibasilika istället!