Släpp kraven på dig själv!

Tycker du alltid att du kan lite mer och lite bättre? Då är det dags att minska på kraven och bli mer nöjd. Med självmedkänsla kan du hitta en sund balans mellan prestation och nöjdhet.

Hitta balansen!

Skapa balans mellan de tre överlevnadssystemen genom att fråga dig:

– I vilket system befinner jag mig nu?

– Vad vore hjälpsamt för mig för att vara mer i trygghetssystemet?

– Vad skulle få mig att känna inre lugn, ro och glädje? 

Trygghetssystemet är vårt läkande system. Det signalerar att vi kan känna oss trygga och på så sätt slappna av och återhämta oss. 

Hotsystemet uppmärksammar oss på faror så att vi kan skydda oss, exempelvis när vi är stressade.

Utforskandesystemet ger oss moti­vation att skapa nya erfarenheter, prestera för att nå våra mål och njuta av belöningar.

(Källa: Christina Andersson​)

 

 

Tänker du ofta att du borde förändras och bli roligare, smalare, mer närvarande, mer social eller vältränad? Kanske börja springa lopp och storstäda hemma som städgurun Marie Kondo. Och är inte ditt liv lite tråkigt? Det är ju så kort och tiden går så fort – det borde vara mer spännande, aktivt och framgångsrikt. 

Känner du igen dig är du långt ifrån ensam. De senaste åren har tips på hur du ska förändra, förbättra och förfina dig själv fullständigt vällt över oss. I sociala medier förstärks drömmen om det perfekta livet när vi ser hur andra visar sin lycka, sin skönhet, sin kropp och sina hem. Det är som om vi ständig befinner oss i ett renoveringsprojekt av oss själva.

Det är inte konstigt att det är svårt att vara nöjd med sig själv. Det kan det låta tråkigt att vara nöjd, det är lite som att vara stillastående, inte vilja utvecklas och att vara lite slö, lite liknöjd. Hur ska vi egentligen hitta den där sunda balansen mellan att vara nöjda med oss själva i livet och samtidigt känna att vi utvecklas och lever ett fullvärdigt liv?

 

Släpp kraven på dig själv!

– Det är naturligt att vilja prestera. Vårt utforskandesystem är till för att vi ska prestera och aldrig vara nöjda. Förändras vi inte så stagnerar vi och då kan vi bli uppätna av björnar. Hjärnan är byggd för en annan tid, då vi levde i vildmarken. Den tror att vi dör om vi inte förbättrar oss. Hjärnan fokuserar på att vi ska kunna överleva faror och är utvecklad för att vara i ett mindre sammanhang än vad de flesta är idag, säger Christina Andersson, forskare och lärare i självmedkänsla, och compassionfokuserad terapi.

De faror som finns idag är sällan vilda djur. Istället är det en enorm mängd av yttre och inre krav och förväntningar som ger oss stress. Hjärnan förstår inte heller att det är skillnad på det vi tänker och det vi gör. Våra negativa och stressiga tankar uppfattas därför som ett nästan lika stort hot som ett vilt djur på väg att attackera oss. 

– Kraven på oss själva är individuella och ofta specifika: Varför lyssnade jag inte mer på mitt barn när vi åt frukost, varför ansträngde jag mig inte mer med den där rapporten etcetera. Det blir ett akut stresspåslag i oss av de inre kraven som gör att vi går in i ett beredskaps- och hotläge i kroppen. Det gör oss nedstämda eller anspända. Om kraven är konstanta är vi alltid i det läget, säger Christina Andersson. 

För att komma ur hotsystemet behöver du ta dig in i utforskandesystemet. Systemet skiftar istället dina tankar och titta på vad du önskar, i stället för på vad du borde. Då ger utforskandesystemet dig motivation att prestera utifrån hur du önskar att vara och vad du verkligen vill. För att komma ur stressen behöver du också vara i trygghetssystemen. Dit tar du dig genom att fundera över vad som är hjälpsamt för dig just nu för att du ska må bra. Det är ett sätt att visa omsorg om sig själv. 

– Genom att få tillgång till vårt trygghetssystem kan vi sortera i krav och kunna se mer rimligt på vad vi kan och vill uppnå. Vi behöver lära oss att skifta tillstånd och säga till oss själva ”Jag är nöjd nu, det räcker nu”. Titta också vilka aktiviteter som ger dig ett inre lugn och en känsla av trygghet. Tillåt dig att njuta och att ge dig det som gör dig gott. Vi behöver ta hand om oss själva. 

Med självmedkänsla följer ofta bättre självkänsla. När vi tolererar oss själva får vi ofta lättare att tolerera även andra. Men det är naturligtvis inte lätt att få stopp på de kritiska tankarna och känslan av att man inte duger som man är. 

– Börja med att notera vad du tänker när du är kritisk mot dig själv. Låt tankarna vara och ha respekt för dem. De kan vara ett tecken på att du är orolig eller rädd för något, de betyder att du vill dig själv väl. Vi behöver prestera som människor, det ger oss självförtroende. Det gäller att få balans mellan de tre systemen så att vi kan känna oss nöjda, vara harmoniska och känna hopp och tillit. 

 

 

Släpp kraven på dig själv!
Det gäller att plocka de råd som hjälper dig att hitta din egen balans mellan nöjdhet och en sund strävan efter ett bra liv för just dig.

I boken ”I befintligt skick” uppmuntrar psykologerna Katja Lindert Bergsten och Kristoffer Pettersson oss att bli mer bekanta med våra känslor, särskilt de vi inte gillar. När du tar dig själv och dina känslor på allvar blir det lättare att leva utifrån dina behov och vara nöjd. 

Ofta är våra behov svåra att identifiera, men våra känslor signalerar vad vi behöver, skriver de. 

Under livets gång har vi gradvis lärt oss att dölja vad vi känner och behöver, även för oss själva. Vi har fått lära oss att vissa känslor inte är okej att visa. Vilka de är, är individuellt. När vi känner dem blir vi förstås rädda. Vi hittar olika sätt att undvika de förbjudna och jobbiga känslorna, vilket leder till spänningar och stress. För att kunna hitta våra verkliga behov behöver vi våga känna den rädslan och skammen över de behov du inte tyckt var okej. 

– Att vara nöjd och tycka att det räcker nu, är tyvärr en ovanlig känsla. Vi är ofta så hårda mot oss själva. Vi skulle aldrig klandra ett barn som gör fel. Vi behöver ha det respektfulla beteende vi har mot ett barn och visa det mot oss själva. Vi behöver hitta ett nytt sätt att möta våra behov, som inte är att skjuta undan dem eller kritisera dem, uppmanar de.

Eftersom vi är sociala varelser som vill vara en del av en grupp är vi ständigt uppmärksammade på hur andra reagerar på oss och var andra gör. Vi vill smälta in och vara som de. Eftersom vi påverkas både av vänner och de vi möter dagligen, samt det vi ser runt ikring oss i reklam, filmer och på nätet, blir det väldigt många ideal vi ska följa för att vara perfekta. Det här sker i oss alla, ofta helt omedvetet. Det finns också ett underliggande budskap i allt som säljs genom reklam och det är att du inte duger som du är och att det du äger kan vara bättre, snyggare och nyare. Även självhjälpsböcker och artiklar, som den du läser just nu, säger åt dig att du borde förändras. I det här fallet att du borde bli mer nöjd. Att stå emot alla de budskapen och att hitta det som verkligen hjälper dig är inte lätt. De gäller att plocka de råd som hjälper dig att hitta din egen balans mellan nöjdhet och en sund strävan efter ett bra liv för just dig. 

– Människor är många saker, men aldrig är de ”fullkomliga” vad nu det betyder. Att ha ro med sig själv, se mig som en person värdig kärlek och respekt, trots att mitt jobb inte är märkvärdigt, mitt hem lika oansenligt som jag själv och det roligaste jag vet är att spela fia med knuff, det är en utmaning för de flesta av oss. Men det är möjligt att bli mer snäll mot sig själv, skriver Katja Lindert Bergsten och Kristoffer Petterson. 

FAVVO ​

Ha detta som en påminnelse för att lugna dig i stunder av för hög press och självkritik! 

F – Visa förståelse för dig själv och förlåt dig själv

A – Ha acceptans för dig själv och de situationer du är i​

V – Visa dig själv värme​

V – Visa dig själv omtanke​

O – Visa dig själv omsorg​

(Källa: Christina Andersson)

​​

Finn din ikigai – meningen i ditt liv​!

Så blir du 
lyckligare!​