Rödbetschokladtårta med bär

Den här goda tårtan ger en försmak av skördefesten och kakbottnen bakas med fördel dagen innan så att den hinner svalna. Använd frukter och bär som du har omkring dig att garnera.

16 bitar

Kakbotten:
3 dl vatten
125 g smör
3 ½ dl glutenfritt mjöl (Jytte mjölmix)
1 tsk bikarbonat
2 tsk bakpulver
2 dl mandelmjöl
3 dl råsocker eller kokossocker
1 dl rå kakao
1 tsk vaniljpulver
¼ tsk havssalt
1 ½ dl växtmjölk
2 ägg
1 rödbeta

Sätt ugnen på 160 grader. Smörj en springform med smör, klä botten med bakplåtspapper och kanterna med kakaopulver.

Häll vatten i en kastrull. Tillsätt smöret och smält det i vattnet på medelhög värme.
Blanda alla torra ingredienser i en bunke, mjöl, bikarbonat, bakpulver, mandelmjöl, råsocker, kakao, vaniljpulver och havssalt. Rör runt med en handvisp för att fördela klumparna.

Tillsätt valfri växtmjölk och äggen, rör runt.

När smör/vattnet svalnat något, vispa ihop allt samman till en jämn smet.
Skala och riv rödbetan grovt och tillsätt även den.

Häll smeten i kakformen och baka i nedre delen av ugnen, ca 50 minuter. Använd en sticka för att kontrollera att den inte blir kladdig.

Färskostgrädde:
3 dl grädde
1 dl färskost av havre (t ex Oatlys)
2 msk rödbetsjuice eller 1 tsk rödbetspulver
1 msk lönnsirap

Vispa grädden, något hårdare än vanligt
Tillsätt resterande ingredienser och vispa till en slät krämig konsistens.
Fyll med fördel upp i spritspåse och förvara i kylen tills tårtan skall kläs.

Fyllning 1:
3 dl blåbär, färska eller frysta
1 msk lönnsirap

Vänd runt lönnsirap med blåbär. Ställ åt sidan.

Fyllning 2
Chokladkräm (3 dl):
6 medjooldadlar utan kärna
1 dl mandelsmör eller 1 avokado
½ dl rå kakao
¼ tsk havssalt
1 dl kokosmjölk
½ dl kokosolja

Mixa samtliga ingredienser till en kräm. Ställ in i kylen till tårtan ska fyllas.
Krämen bör står i kylen en timme först för att hinna svalna.

Till garnering:
Blåbär, björnbär, fikon, vinbär, blommor, gröna blad

Montera kakan så här:
Börja med att dela kakbotten i tre delar. Det kan vara utmanande.
Jag använder skaftet på en träslev som jag lägger utmed kakan som höjdmått och sedan en vass kniv som jag sticker in halvvägs. Därefter snurrar jag på kakan tillbaka till utgångspunkten. Upprepa för nästa botten.

Bred på chokladkrämen på botten, lägg till en ny kakbotten och bre ut blåbären. Lägg på toppen.

Använder du spritspåse för färskostgrädden så är det enkelt att spritsa ut den över hela kakan och därefter använda en kniv eller liknande för ett jämnt lager. Använd din kreativitet med bär och frukt. Pudra eventuellt med kakao.

Näringsinnehåll/bit:
447 kcal / 6 g protein / 28 g fett / 44 g kolhydrater / 4 g fibrer
Glutenfri, rik på magnesium, vitamin E, B2, A, järn och kalcium.