Rispapperssamosas med butternutpumpa

Du kan också göra färska rispappersrullar, men här har vi lagat dem i stekpanna för att få en god, krispig yta.

Rispapperssamosas med butternutpumpa

4 portioner
1 gul lök
5 cm ingefära
½ röd chili
300 g butternutpumpa
1 msk kokosolja + 2 msk till stekning
2 msk äppelcidervinäger
1 msk garam masala
2 msk tomatpuré
2 dl vatten
1 tsk grönsaksbuljong
1 dl kokosmjölk
½ lime, rivet skal
300 g kokta svarta bönor
12 rispapper

Finhacka lök, ingefära och chili. Skala och skär pumpan i centimeterstora bitar.
Hetta upp kokosolja i en kastrull, sänk värmen till medelhög. Tillsätt lök, ingefära, chili och pumpa. Rör runt och tillsätt efter några minuter äppelcidervinäger och garam masala.

När vätskan kokat in: tillsätt tomatpuré, vatten och grönsaksbuljong. Koka upp och sjud under lock i 15 minuter.

Tillsätt kokosmjölk, limeskal och bönor. Koka upp och sänk värmen till lägsta. Låt stå 10 minuter. Fyllningen ska vara ganska fast i konsistensen.

Häll hett vatten i en stekpanna. Doppa ner rispapperet hastigt i vattnet och lägg på en skärbräda. Placera ½ dl fyllning mitt på och vik in sidorna till ett paket.
När alla rispapper är fyllda: hetta upp kokosolja i pannan och stek rispappersamosorna i några minuter på varje sida. Servera med grönkål, mynta, cashewraita och äppelchutney, se recept nedan.


Grönkål
100 g grönkål
½ citron, pressad saft
½ tsk örtsalt
svartpeppar från kvarn
2 msk olivolja
½ kruka mynta

Repa grönkålen ner i en bunke. Tillsätt citronsaft, örtsalt, peppar och olivolja.
Massera grönkålen en minut tills den mjuknat och täckts av olja och citron.
Hacka myntan grovt och vänd ner med kålen.
Garnera gärna med ringblomma eller annan ätbar blomma. Ställ åt sidan till servering.

Cashewraita
2 dl cashewyoghurt, kokosyoghurt eller yoghurt
1 msk olivolja
1 tsk örtsalt
½ krm cayennepeppar
½ lime, saft och rivet skal
½ tsk honung

Blanda samtliga ingredienser i en skål och rör ihop. Smaka av och ställ svalt till servering.

Äppelchutney
1 äpple
½ dl russin
1 msk citronsaft
½ röd chili
1 krm havssalt
5 cm ingefära

Ta bort kärnhuset och dela äpplet i bitar. Mixa dem och övriga ingredienser i matberedare någon minut, den behöver inte bli helt slät. Smaka av och ställ svalt till servering.



Näringsinnehåll/portion:
638 kcal / 13 g protein / 33 g fett / 66 g kolhydrater

  • Få tidningenhalsa.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!