Tofu garam masala

Denna rätt passar barn, som brukar gilla den fina sötman från ananas! Att blanda frukt med mat är dock inte optimalt för matsmältningen, så är du känslig – uteslut ananasen.

4 portioner

400 g fast tofu
3 msk ghee
½ msk rostad sesamolja
2 tsk gurkmeja
1 lök
1 vitlöksklyfta
6 cm färsk gurkmeja, skalad
5 dl yoghurt
2 msk riven färsk ingefära
1 msk mald koriander
½ grön chili
1 lime, finrivet skal och juice
½ msk garam masala
½ msk örtsalt
1 tsk kokossocker
havssalt och svartpeppar till
avsmakning
½ ananas
1 paprika

Till servering:
2 dl rött råris smaksatt med 2 tsk ghee + salt
1 dl kanelrostade cashewnötter
30 g grönkål masserad med juice från ½ lime, salt, peppar och 1 msk avokadoolja

Så här gör du:
1 Skär tofun i jämnstora bitar. Hetta upp ghee och sesamolja i en stekpanna med hög kant.

2 Stek tofun på medelhög värme runt om tills den fått färg. Pudra sedan med mald gurkmeja, salta och peppra. Sänk värmen och låt tofun vila till nästa moment.

3 Skala lök, vitlök och färsk gurkmeja. Mixa dem i en blender tillsammans med yoghurt, riven ingefära, koriander, lime, garam masala, chili och örtsalt.

4 Ställ tillbaka pannan med tofu på medelhög värme och häll på yoghurtmixen. Koka upp och sjud 10 minuter på låg värme.

5 Skär ananas och paprika i mindre bitar. Vänd ner dem på slutet.

6 Balansera fram smaken med kokossocker för att dämpa syran något. 
Smaka av med salt och peppar från kvarn.

 

Näringsvärde:
Per portion:
618 kcal
28 g protein
32 g fett

53 g kolhydrater
5 g fibrer

Marockansk tofu & aubergine på flatbread

Rispapperssamosas med butternutpumpa