Maten du ska äta – för ett långt och friskt liv!

Visste du att godsaker som ost och mörk choklad stöttar tarmfloran medan blåbär och apelsiner skyddar ditt DNA? Genom att välja rätt mat kan du få ett längre och friskare liv.
De bioaktiva ämnena i maten vi stoppar i oss är ett hett forskningsområde just nu.​


Maten du ska äta – för ett långt och friskt liv!
Henrik Ennart har skrivit förordet till William Lis bok ”Ät dig frisk”.

Vad är kärlnybildning?

Kärlnybildning eller angiogenes är ett hett ämne inom forskningen. Angiogenes är kroppens förmåga att bilda nya blodkärl. Nybildningen av blodkärl kan behöva stimuleras vid dålig blodcirkulation och bensår. Antiangiogenes är förmågan att hindra nybildning av blodkärl, något som är viktigt vid tumörsjukdom, för att förhindra okontrollerad tillväxt av blodkärl.  

Båda funktionerna är livsnödvändiga och tillhör hörnpelarna i kroppens system för självläkning. Bäst mår vi när kroppen kan balansera de två.

Källa: ”Ät dig frisk”, William Li.

 

 

Glöm kriget kring fett och kolhydrater, vikten av omega 3 och olika vitaminer och mineraler. Nu exploderar forskningen kring de små molekylerna som åker runt i kroppen och gör underverk för oss. Det handlar om de bioaktiva ämnena i maten som stärker kroppens immunsystem. Bara genom att välja rätt sorts livsmedel har du potential att stärka din hälsa, och äta dig frisk från såväl hjärt- kärlsjukdomar som diabetes typ 2, enligt forskaren och författaren William Li, som skrivit boken ”Ät dig frisk.”

– Det som är intressant är att forskningen håller på att styras om. Tidigare handlade det mycket om tarmfloran, men nu tittar man i stället på vad tarmbakterierna gör. I den här boken är det fokus på bioaktiva ämnen i maten, något som blivit högaktuellt inom forskningen, säger Henrik Ennart, vetenskapsjournalist på Svenska Dagbladet, som också skrivit förordet till William Lis bok.

I boken tar författaren ett helhetsgrepp på kroppens fem försvarssystem – kärlnybildning, regeneration (stamcellernas reparerande förmåga på olika organ), mikroflora, DNA-skydd och immunförsvar och visar hur de olika delarna hänger ihop och samverkar. Han berättar också vilken mat som innehåller potenta ämnen som bromsar eller stimulerar de olika försvarssystemen, till exempel att aprikoser, blåbär och blå potatis kan döda cancerceller och att opastöriserade ostar som camembert har prebiotisk effekt och är bra för tarmfloran.

William Li serverar också läsaren en strategi för hur man bäst kan stötta de olika försvarssystemen. Han kallar det 5-5-5-planen. Den innebär att man väljer minst fem hälsofrämjande livsmedel om dagen och sprider ut dem under fem måltider – frukost, lunch, middag och vid ett par mellanmål. 

De hälsosamma livsmedlen som William Li listar i boken är många, så alla kan hitta något de gillar.

– Det finns väldigt mycket som tyder på att vi kan trimma vårt självläkande system. Men man behöver nödvändigtvis inte följa listorna. Äter man det William Li rekommenderar så äter man en ganska traditionell och nyttig Medelhavskost. Det är forskningen bakom de bioaktiva ämnena som presenteras i boken som är intressant.

Men att bota sjukdomar med mat, där är vi inte ännu, men vi kan jobba preventivt genom att äta sund mat som hjälper på vägen och vi behöver inte alltid dyr medicin, menar Henrik Ennart.

– Vi har en sjukvård som på ett osunt sätt fokuserar enbart på läkemedel och där man sent går in och gör insatser. Nu är vi på väg mot en mer förebyggande sjukvård, och inte minst av samhällsekonomiska skäl behöver vi titta på prevention.

William Li lyfter på locket till frontforskningen inom mat och hälsa. Det händer mycket i laboratorierna runt om i världen och tack vare ny IT-teknik har vi fått redskap för att analysera vår biologi på molekylnivå.

– Vad händer i kroppen när vi äter, vad händer i ”svarta lådan”, det är det som forskarna försöker kartlägga nu. 

Boken sträcker sig över ett brett forskningsområde och kan med fördel användas som en uppslagsbok.

Kärnbudskapet är tydligt, det handlar om att vi har en revolution på gång inom immunterapi, och William Li vill lyfta fram att den kan finnas i grönsaksdisken på Ica.

– Den nya forskningen kommer sannolikt också att innebära en revolution inom livsmedelsindustrin i framtiden. Man kommer att ta fram äldre sorter av frukt och grönsaker som innehåller mycket bioaktiva ämnen, och intresset för gamla kultursorter med mycket smak och näring kommer att öka, säger Henrik Ennart.

William Lis bok skiljer sig från andra böcker inom samma område, tycker näringsterapeuten och översättaren Helene Sandström, som arbetar inom NNPLM – Nordiskt nätverk för personanpassad livsstilsmedicin.

– Många läkare som skriver den här typen av böcker kör en inriktning mot olika dieter. Men William Li fokuserar bland annat på hjärt- kärlproblem. Har man den problematiken eller bara är intresserad av hälsa ger boken mycket inspiration och kunskap, säger hon.

Den ger också en inblick i kroppens fem försvarsområden och i vår förmåga till självläkning. Man får veta vilken mat som hjälper tarmfloran, men också kärlbildningen, som är viktig för att hela kroppen ska få näring. Att tarmfloran påverkar sårläkningen efter en operation eller skada är också ny information som presenteras på ett lättfattligt och övergripande sätt, menar Helene Sandström.

– Jag tycker det är bra att författaren är nyanserad. Han informerar om, och ger förslag på mat som stärker kroppens olika försvarsområden, men tar inte ställning för eller emot alternativ eller traditionell medicin, utan har ett nyfiket angrepp och forskarperspektiv.

Enligt William Li kan man, via kosten, bli frisk från de flesta kroniska sjukdomar, som till exempel IBS och typ 2 diabetes, eftersom de är livsstilsrelaterade. Helene Sandström håller med om att all ”riktig mat”, det vill säga mat som är lågprocessad, fungerar som medicin.

– Rätt mat kan göra mycket för hälsan. Om man inte är alltför sjuk och en kronisk sjukdom, som till exempel IBS, är allt för långt framskriden, finns det chans att man kan äta sig frisk.

För den som vill ändra sin livsstil är boken en bra utgångspunkt, menar Helene Sandström.

– Man får ett enkelt upplägg med menyplaner och recept. Det är också skönt att författaren inte går in så mycket på fett, socker, veganmat eller köttdieter, i stället är det fokus på de näringsämnen som kroppen behöver och vad forskningen visar kring dem.

Mycket av den mat som William Li slår ett slag för bygger på Medelhavskost. En kost som passar många och menyerna och recepten kan anpassas efter var och ens preferenser.

Tanken med 5-5-5-planen är att man ska få det mesta av det bästa.

– Det är en smart strategi, eftersom det hjälper dig att äta varierat, det är det som är styrkan i William Lis upplägg.

I boken sammanför han de heta forskningsområdena tarmflora, stamceller, DNA-skydd och kärlnybildning, det gör att boken känns ny och intressant.

– Hela poängen är att William Li förklarar hur kroppens system hänger samman. Det är också något man tar fasta på inom funktionsmedicinen. Vill man styra sin kost mot ett visst mål, till exempel förbättra sin blodcirkulation, genom att äta mera chili och vitlök, så kan man göra det, säger Helene Sandström.

 

3 goda råd för bättre tarmflora​

1. Ät massor av kostfibrer från naturlig mat, som hela korn.

2. Ät mindre animaliskt protein, kött är tufft för din tarmflora.

3. Ät mer färsk, naturlig mat och mindre processad. Hårt processade livsmedel innehåller syntetiska tillsatser, konserveringsmedel och aromämnen.​

Maten du ska äta – för ett långt och friskt liv!
Kiwi, nektariner och en mängd andra frukt, bör och grönt är några av William Li’s egna ”fullpoängare”.

5-5-5-planen: så funkar den!

Planen är en strategi för att stötta kroppens fem försvarssystem – kärlnybildning, regeneration, mikroflora, DNA-skydd och immunförsvar. Den innebär att du ger dina fem försvarssystem minst fem hälsofrämjande livsmedel om dagen och sprider ut dem vid fem måltider – frukost, lunch, middag och vid ett par mellanmål eller som efterrätt. Tanken är att det ska vara lätt att hitta sådant du gillar, så att planen blir hållbar på sikt.

Här är William Lis egna favoriter, riktiga fullpoängare enligt honom själv, som alla på olika sätt stöttar kroppens fem försvarssystem:

Aprikoser

Blåbär

Kiwi

Körsbär

Litchi

Mango

Nektarin

Persika

Kamomillte

Plommon

Bläckfiskbläck

Aubergine

Bambuskott

Grönkål

Morötter

Strutbräkenskott

Grönt te

Kaffe

Svart te

Olivolja, extra virgin

Mörk choklad

Linfrön

Pumpafrön

Sesamfrön

Solrosfrön

Valnötter