4 portioner
Brödet
2 dl durramjöl
2 msk chiafrön, malda
1 msk rismjöl
½ tsk havssalt
1 tsk lökpulver
1 msk kokosolja
2 dl vatten
Gör så här
Sätt ugnen på 160 grader.
Vispa ihop ingredienserna till brödet och låt vila tio minuter.
Klicka ut ¾ deciliter smet med slickepott på en plåt med bakplåtspapper, forma till platta tunna bröd.
Grädda mitt i ugnen i cirka 20 minuter. Låt svalna under handduk på galler.
Marinerad tofu och aubergine
200 g tofu
1 msk äppelcidervinäger
1 msk tamari
1 tsk paprikapulver
1 tsk koriander, malen
3 msk olivolja
1 aubergine
2 msk havssalt
2 msk olivolja
svartpeppar från kvarn
Tahinidressing
¾ dl tahini
1 dl vatten
1 msk tamarisoja
1 tsk örtsalt
2 msk pressad citronsaft
⅓ tsk chili
½ tsk honung
Till servering
hjärtbladssallad
½ granatäpple, kärnorna
⅓ gurka, finhackad
2 salladslökar, skivade
½ dl pistaschnötter, finhackade
1 tsk sumak
Börja med att marinera tofun, gärna över natten i rumstemperatur. Använd en påse. Skär tofun i långa bitar och tillsätt äppelcidervinäger, tamari, paprikapulver, koriander och olivolja. Blanda väl.
Skär auberginen i två centimeter stora bitar och lägg i ett durkslag och ställ det sedan i en bunke. Strö över allt salt och vänd runt. Låt stå 20 minuter i rumstemperatur för att vattna ur auberginen.
Skölj auberginen noga och torka den med papper. Ringla över olivolja och svartpeppar.
Lägg auberginen på en plåt med bakplåtspapper och rosta i ugnen 170 grader i 35 minuter.
Använd en blender och mixa samtliga ingredienser till tahinidressingen, smaka av och ställ svalt till servering.
Toppa bröden med hjärtsallad, tofu, aubergine, granatäpple, gurka, salladslök, tahinidressing, pistaschnötter och sumak.
Näringsinnehåll/portion:
550 kcal / 16 g protein / 40 g fett / 31 g kolhydrater
Glutenfri, mjölkfri, rik på järn, magnesium, vitamin E och B1.