Värmande ayurvedisk gryta

Här får du inte bara ett recept utan tre: spenat- och grönsaksmasala, äppelchutney och ångad broccoli med bovete.

Värmande ayurvedisk gryta

4 portioner

2 dl bovete
4 dl vatten
250 g broccoli
2 msk ghee
2 tsk örtsalt
svartpeppar från kvarn
4 msk gräslök, tunt hackad
½ citron, finrivet skal och juice

Så här gör du: 
1 Skålla bovetet genom att koka upp det i dubbel mängd vatten. Häll sedan av kokvattnet och skölj bovetet.

2 Tillsätt 4 dl nytt vatten och koka bovetet i 15 minuter. Låt stå utan lock tills resten är klart.

3 Ansa broccolin och dela i större buketter. Lägg ner dem i kastrullen med bovetet när det återstår 8 minuter och låt dem ånga ovanpå.

4 Dra av från värmen och häll eventuellt av överflödigt vatten. Låt stå utan lock 5 minuter.

5 Rör i ghee tillsammans med örtsalt, peppar, gräslök och citron.

6 Vänd runt alltsammans och servera gärna med till spenatmasala och äppelchutney, se recept nedan. 

 

Äppelchutney

4 portioner

3 dl äpplen, skurna i små bitar
1 msk lönnsirap
1 msk ingefära, riven
3 torkade katrinplommon, finhackade
½ msk citronjuice eller äppelcidervinäger
1 msk ghee
½ tsk kardemummakärnor, malda
½ tsk havssalt

Så här gör du: 
1 Finhacka äpplena och lägg dem i en matberedare tillsammans med resterande ingredienser. Mixa hastigt ihop till chutney, fortfarande med synliga bitar i. Smaka av med mer syra och sälta om det behövs.


Spenat- och grönärtsmasala

4 portioner

½ tsk spiskummin
1 tsk koriander
¼ tsk gula senapsfrön
¼ tsk svartpepparkorn
1⁄3 tsk kardemummakärnor
150 g färsk spenat
2 msk ghee
2 tsk äppelcidervinäger
1 dl vatten
3 dl kokosmjölk
1 tsk kokossocker
1 tsk havssalt
1 tsk grönsaksbuljong
2 dl gröna ärtor

Lägg kryddorna i en mortel och mal till en fin kryddblandning. Har du ingen mortel så kan du köra dem i en kaffekvarn eller mixer.

2 Skölj spenaten och skär i stora bitar.

3 Smält ghee i en panna och rosta kryddblandningen i en halv minut.

4 Tillsätt spenat, rör runt och tillaga i 4 minuter på medelhög värme.

5 Tillsätt äppelcidervinäger, vatten, kokosmjölk, kokossocker, salt och buljong. Rör runt och täck med lock i 3 minuter.

6 Tillsätt ärtorna och låt dem koka med i 2 minuter.

7 Servera grytan med ångad broccoli och bovete samt äppelchutney (se ovan).


Näringsvärde 
Per portion (exkl tillbehör):
581 kcal
11g protein
37g fett
47g kolhydrater
9g fibrer

  • Få tidningenhalsa.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!