Vegetarisk spenatmasala med gröna ärtor

Den krämiga spenatmasalan med gröna ärtor serveras ihop med ångad broccoli och äppelchutney. En nyttig och värmande höstmiddag!

Av: Cecilia Davidsson
Foto: Eva Hildén

Spenat- och grönärtsmasala

4 portioner

½ tsk spiskummin
1 tsk koriander
¼ tsk gula senapsfrön
¼ tsk svartpepparkorn
1⁄3 tsk kardemummakärnor
150 g färsk spenat
2 msk ghee
2 tsk äppelcidervinäger
1 dl vatten
3 dl kokosmjölk
1 tsk kokossocker
1 tsk havssalt
1 tsk grönsaksbuljong
2 dl gröna ärtor

Gör så här:

  1. Lägg kryddorna i en mortel och mal till en fin kryddblandning. Har du ingen mortel så kan du köra dem i en kaffekvarn eller mixer.
  2. Skölj spenaten och skär i stora bitar.
  3. Smält ghee i en panna och rosta kryddblandningen i en halv minut.
  4. Tillsätt spenat, rör runt och tillaga i 4 minuter på medelhög värme.
  5. Tillsätt äppelcidervinäger, vatten, kokosmjölk, kokossocker, salt och buljong. Rör runt och täck med lock i 3 minuter.
  6. Tillsätt ärtorna och låt dem koka med i 2 minuter.
  7. Servera grytan med ångad broccoli och bovete samt äppelchutney (se recept nedan).

Näringsvärde Per portion (exkl tillbehör):
581 kcal
11g protein
37g fett
47g kolhydrater
9g fibrer

Ångad broccoli med bovete

4 portioner

2 dl bovete
4 dl vatten
250 g broccoli
2 msk ghee
2 tsk örtsalt
svartpeppar från kvarn
4 msk gräslök, tunt hackad
½ citron, finrivet skal och juice

Så här gör du: 

  1. Skålla bovetet genom att koka upp det i dubbel mängd vatten. Häll sedan av kokvattnet och skölj bovetet.
  2. Tillsätt 4 dl nytt vatten och koka bovetet i 15 minuter. Låt stå utan lock tills resten är klart.
  3. Ansa broccolin och dela i större buketter. Lägg ner dem i kastrullen med bovetet när det återstår 8 minuter och låt dem ånga ovanpå.
  4. Dra av från värmen och häll eventuellt av överflödigt vatten. Låt stå utan lock 5 minuter.
  5. Rör i ghee tillsammans med örtsalt, peppar, gräslök och citron. Vänd runt.

Äppelchutney

4 portioner

3 dl äpplen, skurna i små bitar
1 msk lönnsirap
1 msk ingefära, riven
3 torkade katrinplommon, finhackade
½ msk citronjuice eller äppelcidervinäger
1 msk ghee
½ tsk kardemummakärnor, malda
½ tsk havssalt

Så här gör du: 

  1. Finhacka äpplena och lägg dem i en matberedare tillsammans med resterande ingredienser. Mixa hastigt ihop till chutney, fortfarande med synliga bitar i. Smaka av med mer syra och sälta om det behövs.