Havtorn – en solgul superstjärna!

Havtorn är i säsong nu på hösten! Det är ett lite svårtillgängligt och syrligt solgult bär. Tack vare en ovanligt hög C-vitaminhalt och nyttiga omättade fettsyror skyddar den såväl hud och slemhinnor som immunförsvaret.​

Ät mer av havtorn om du…

– Besväras av torra och sköra slemhinnor i ögon och underliv. 

– Vill underhålla hudens hälsa och fuktbalans.

– Vill motverka uttorkning i luftvägarna, mag-tarmsystemet och urinvägarna.

– Känner dig slutkörd och extra mottaglig för infektioner, då havtorn ger en ordentlig C-vitaminboost!

– Behöver ge ämnesomsättningen en extra skjuts.

Havtorn (Hippophaë rhamnoides) som även kallas havstörne eller finnbär och trivs nära havet där den växer på taggiga buskar längs Östersjökusten, främst i Uppland och Gästrikland men förekommer även i Bohuslän och på Öland. De vackert orangea bären, som egentligen är bärliknande små frukter, är väldigt rika på antioxidanter, som C-vitamin. Men även andra antioxidanter som vitamin E och A. 

Dessutom är havtorn fullt av omättade fettsyror som omega 3, 6, 7 och 9 varav 3 och 6 är essentiella fettsyror, som vi alltså inte kan bilda själva utan behöver få i oss via kosten. Omega 7 som inte är lika känd behövs för fuktbalansen i hud och slemhinnor och 9 för immunsystemet. Idag säljs därför havtorn inte bara som till exempel frysta i bärblandningar, utan som pulver och tillskott i form av kapslar.

Växten är både vindtålig och lättskött vilket gör att den blivit populär att odla, vilket är möjligt upp till växtzon 5. Men i vildväxande form lär den vara en av de äldsta i svensk natur, som dök upp efter den senaste istiden.

 

 

Havtorn – en solgul superstjärna!

3 solgula superkrafter 

1. En riktig C-vitaminbomb! Innehåller nästan tre gånger så mycket C-vitamin per hundra gram som apelsiner och kommer på tredje plats bland bär när det gäller C-vitaminhalt, med 131 mg per 100 g. Endast röda och svarta vinbär har högre halt (svarta vinbär på 150 mg och röda vinbär 134 mg).

2. Innehåller vattenlösliga B-vitaminer som är bra för ämnesomsättning och för att nervsystemet ska fungera normalt.

3. Karotenoider som fungerar som antioxidanter: mängden av dessa är betydligt högre i havtorn jämfört med andra svenska bär! Dessa ger bärens dess orangea färg (likt morötter), till exempel lykopen som även finns i tomater. Karotenoider omvandlas till A-vitamin i våra kroppar vid behov; ett vitamin som behövs för normal syn, hud och slemhinnor och för att foster ska utvecklas normalt och få fullgod syn.

 

Lingon – skogens goda vikthämmare!

varta vinbär – blåsvarta 
beskyddare!