Grönkålssoppa med spenat och grön curry

Detta är den optimala klorofyllsoppan! Så mycket smak och så mycket näring. Njut den till lunch eller middag för att boosta hälsan i höst. Toppa med svamp, nötter, kimchi, en färgstark råkost och örter.

Grönkålssoppa med spenat och grön curry
En grön och näringsspäckad höstdröm till soppa, krönt med skogens guld: kantareller! Kan det bli bättre? Foto: Eva Hildén

4 portioner

1 gul lök

4 vitlöksklyftor

4 cm färsk gurkmeja, kan uteslutas

4 färsk ingefära, kan utelsutas

½ fänkål

1 gul paprika, liten

2 msk kokosolja

2 msk äppelcidervinäger

200 g rotselleri

12 dl vatten

1-2 tsk grön curry

1 msk grönsaksbuljong

1 msk ljus misopasta

200 g grönkål, ca 1 liter blad

300 ml kokosmjölk

1 msk tamari

50 g spenat

½ citron, juice

Örtsalt

200 g kantareller

1 msk ghee eller smör

Salt och peppar

 

Skala lök och vitlök, hacka dem grovt.

Skala gurkmeja och ingefära, hacka dem grovt.

Skölj fänkålen och skär i mindre bitar, ihop med paprikan.

Hetta upp kokosolja i en kastrull, tillsätt allt hackat och rör runt. Sänk värmen till medelhög.

När löken mjuknat, häll på äppelcidervinäger och låt den reducera.

Skala och skär rotselleri i mindre bitar, tillsätt den tillsammans med vatten, grön curry, grönsaksbuljong och ljus misopasta, koka upp under lock och koka på låg värme i ca 20 minuter.

Repa grönkålen (avlägsna stammen) och hacka grovt. Tillsätt den på slutet och låt ligga i buljongen 5 minuter under lock utan värme.

Häll i kokosmjölk, tamari och spenat. Mixa soppan slät och smaka av med citron och örtsalt.

Stek kantarellerna gyllene i ghee, slät och peppar. Toppa soppan med kantareller.

 

  • Få tidningenhalsa.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!