Lev friskare med lektinfri kost – här är maten att undvika

Tycker du att du lever hälsosamt, men dras ändå med problem som övervikt, trötthet, magbesvär eller ledvärk? Då ska du hålla utkik efter så kallade lektiner i din kost, menar hjärtläkaren och forskaren Steven R Gundry, som skrivit boken "Växtparadoxen".

Text: Linda Unnheim
Foto: Getty Images

Amerikanen Steven R Gundry arbetade i många år som framgångsrik hjärtkirurg och forskare. Han levde ett — i sitt tycke — hälsosamt liv, där han bland annat sprang flera mil i veckan, gick regelbundet på gym, undvek skräpmat och höll sig till ”sunda” livsmedel som fullkorn och mejeriprodukter med låg fetthalt.

Att han ändå hade problem med övervikt, högt blodtryck, migrän, artrit och höga kolesterolvärden var för honom en gåta, tills han genom gedigen forskning och noggrann kartläggning av sina patienters hälsostatus upptäckte det som tycktes ligga bakom större delen av våra vanligaste folksjukdomar — nämligen växtproteinet lektin. 

Vad är lektin?

Lektin, som finns i många olika former, är ett slags gift som växterna själva producerar för att skydda sig mot angrepp från insekter. Det finns bland annat i form av gluten i spannmål som vete, men även i många frukter, nötter, bönor och linser, och då främst i kärnorna, fröna, skalen och bladen på dessa. 

När Gundry uteslöt livsmedel innehållande lektiner, både hos sig själv och sina patienter, märkte han stora hälsoförbättringar, och idag — efter 20 års praktik — har han framgångsrikt behandlat tiotusentals patienter som lidit av allt från hjärtsjukdom, övervikt och diabetes till autoimmuna sjukdomar och cancer. 

— Människan har bara brukat jorden i 10 000 år och våra kroppar är inte skapta för att tåla livsmedel som spannmål och bönor. 10 000 år kan låta mycket, men ur ett evolutionärt perspektiv är det väldigt lite tid. Det bästa vi kan göra är alltså att gå tillbaka till en mer ursprunglig kost och undvika lektiner i så stor utsträckning som möjligt, säger Steven R Gundry. 

Fördelar med lektinfri kost

Vår konsumtion av lektinrika livsmedel hänger också intimt ihop med en utarmad mag-tarmflora, läckande tarm och inflammationsdrivna sjukdomar, vilket Gundry beskiver ingående i boken ”Växtparadoxen”.

— För att komma tillrätta med dessa problem krävs förutom en lektinfri kost att man även minskar användningen av antibiotika och antiinflammatoriska läkemedel, begränsar sin konsumtion av kött, undviker vissa mejeriprodukter, är uppmärksam på giftiga ämnen i plaster och kosmetika samt försöker äta så ekologiskt som möjligt, råder Gundry. 

Som grundare av Center for Restorative Medicine i Kalifornien är just läkning genom kosten något som Steven verkligen brinner för.

— För att lösa vårdkrisen måste systemet förändras — från sjukvårdande till hälsofrämjande. Men vi konsumenter har också ett ansvar; genom våra inköp visar vi vad det är för varor vi vill ha mer av.

Lektinrik mat att undvika

  • Raffinerade livsmedel
  • Spannmål
  • Linser, bönor och ärter (Obs! Genom tryckkokning kan man förstöra lektinerna.)
  • Jord- och cashewnötter
  • Tomat
  • Paprika
  • Gurka
  • Aubergine 
  • Rapsolja

Vad ska man äta i stället för lektinrik mat?

  • Avokado
  • Broccoli
  • Blomkål
  • Lök och vitlök
  • Svamp
  • Spenat
  • Kelpnudlar
  • Olivolja
  • Valnötter
  • Vildfångad fisk
  • Skaldjur

Tips! Detaljerade ja- och nej-listor finns i boken ”Växtparadoxen” (Livsenergi förlag)