Ät veganskt för hälsans skull – enkla tips som inte känns överväldigande

Fler och fler studier pekar åt samma håll – växtbaserad kost gör dig friskare. Kom igång med din nya veganvardag och lär dig äta enligt nya kostcirkeln The power plate.

Text: Susanne Hovenäs
Foto: Getty Images

I dag finns goda vetenskapliga bevis för att den kost som är mest fördelaktig ur ett hälsoperspektiv är växtbaserad. De ämnen som håller våra kroppar friska och förebygger sjukdom finns i vegetabilier som frukt, grönsaker, bär, nötter och frön, baljväxter och fullkornsprodukter. 

— Livsmedel som däremot ökar risken för sjukdom och förtida död är rött kött, charkuterier och feta mejeriprodukter men även energität mat som kakor, chips, pizza och annan snabbmat, säger Veronica Hedberg, legitimerad läkare och specialist i allmänkirurgi och en av författarna bakom boken ”Smart mat — för en frisk kropp och hjärna”

Det är snart 23 år sedan Veronica själv slutade äta kött, och då, i slutet av nittiotalet, fanns sojamjölk och mjölkfritt margarin endast att köpa i hälsokostaffärer. 

LÄS ÄVEN: Gustav Johanssons bästa tips till dig som vill bli vegan: ”Gå inte all in direkt”

Idag finns det gott om veganska alternativ

— Nu finns mängder av olika märken och smaker av mjölkfria drycker, margarin, grädde och veganska specialprodukter i alla matvaruaffärer. Om jag åt ute på restaurang blev det ofta pasta med tomatssås eller sallad och pommes frites, nu finns fantastiskt god och näringsrik veganmat på de flesta restauranger och vissa har också en separat vegetarisk matsedel. Så det har hänt en hel del, säger Veronica. 

Kickstarta – med den nya gröna kostcirkeln!
Veronica Hedberg är läkare och en av författarna bakom boken ”Smart mat — för en frisk kropp och hjärna”.

Sjukvården om kostens påverkan

Veronicas intresse för kosten och vetskapen om dess stora betydelse för vår hälsa har också engagerat henne i Läkare för framtiden, en organisation som har till syfte att sprida information om hur kosten påverkar vår hälsa och sjukdomsutveckling. 

Att sjukvården länge inte talat särskilt mycket om kostens betydelse för vår hälsa är känt, men Veronica har börjat se att det sker en del förändringar, främst gällande livsstilsfaktorer. 

— Vi pratar rökning med patienterna men nytt är att inom kirurgin rekommenderas nu rökstopp och alkoholstopp före operation eftersom det finns vetenskaplig evidens för att det minskar risken för komplikationer. Och på hälsocentralerna rekommenderas numera förändrade kostvanor och motion vid övervikt, diabetes och högt blodtryck. 

LÄS ÄVEN: Cancerläkaren David Stenholtz: ”Undvik all mat som det görs reklam för”

Bara vegetariskt på hjärtkliniken

Vad gäller kosten är tyvärr många läkare och sjuksköterskor och till och med dietister idag inte uppdaterade på vilken betydelse kosten faktiskt har för sjukdomsutveckling och vilken kost som är optimal, och på de flesta sjukhus serveras fortfarande kött dagligen till både patienter och personal. Det finns dock de som börjat implementera vad forskningen visar, i den kliniska vardagen. Sedan några år tillbaka serverar till exempel hjärtkliniken i Örebro bara vegetarisk mat. 

— Det finns ett slagkraftigt citat av en läkare i USA, dr Kim Allan Williams, tidigare ordförande i American College of Cardiology: ”There are two kinds of cardiologists: vegans and those who haven’t read the data.” Och tyvärr är det många läkare som antingen inte är uppdaterade eller så blundar de för fakta, säger Veronica. 

LÄS ÄVEN: Surtanten Jenny Neikell om fermenterad mat: ”Bättre än kosttillskott”

Hälsofördelar med vegansk kost

De främsta hälsovinsterna med vegankost är den minskade risken för hjärt-kärlsjukdom, som är den vanligaste dödsorsaken i Sverige idag. En växtbaserad kost kan också minska risken för övervikt, diabetes och vissa cancersjukdomar, och man har sett att de som äter helt eller till större delen växtbaserat lever längre än andra.

Sedan finns det ju en hel del myter om växtbaserad kost, till exempel att man inte skulle få i sig tillräckligt med protein.

— Det finns ett slags besatthet av protein i samhället. Proteinbrist är inget reellt problem i Sverige idag, varken för vegetarianer, veganer eller andra som inte är svårt sjuka och undernärda. 

En annan myt är att växtbaserad kost är tråkig och består av sallad och morötter vilket är jättefel. Det finns oändligt med spännande växtbaserad mat att prova som är bra mycket roligare än kött och potatis. 

LÄS ÄVEN: 9 svenska superfoods – både nyttigt och närodlat

— Och så finns såklart skelettmyten, att man måste dricka komjölk för att få starka ben. Ironiskt nog finns det forskning som visat på det motsatta och vi vet idag att komjölk precis som kött inte är essentiellt för människor, säger Veronica.

Finns det då någon hälsomässig risk med att bara äta växtbaserat?

— Även om många produkter idag är vitaminberikade så finns det en risk att få brist på vitamin B12, och veganer rekommenderas att ta kosttillskott med vitamin B12. Under det mörka vinterhalvåret rekommenderas även tillskott av D-vitamin. 

Den nya kostcirkeln

Kickstarta – med den nya gröna kostcirkeln!

The power plate är en växtbaserad kostcirkel indelad i fyra kvadranter som innehåller frukt, bär, nötter och frön, fullkornsprodukter, grönsaker och baljväxter – livsmedel som är bra för kropp och knopp. 

6 tips till dig som vill äta mer veganskt

  1. Ha tålamod, försök ha ett öppet smaksinne – det sägs att det tar 10–15 gånger innan man vänjer sig vid nya smaker. 
  2. Börja med att ta bort kött eller mejeriprodukter en dag i veckan, utöka sedan till fler.
  3. Ta gärna bort det som är sämst för hälsan och miljön: charkuterierna och det röda köttet.  
  4. Byt ut en måltid i taget, ät till exempel en helt växtbaserad frukost under en vecka, för att veckan efter även låta lunchen vara vegansk.
  5. Känns det för mycket kan ett steg vara att byta ut en produkt i taget. Ersätt till exempel mjölken med havre- eller -sojadryck. 
  6. Fyll skafferiet med bra basvaror och ha alltid mycket grönsaker i kylen.

LÄS ÄVEN: Kolin: Vegetariska källor till det okända men viktiga näringsämnet