Slutar julen alltid med bråk? Så undviker du familjetjafset under högtiden

Är förväntningarna på julen lika höga som ljudnivån på era gräl? Tjafsas det om julklappsinköp, bakning med barnen och städning...? Ta hjälp av konfliktlösarens tips för en mer fröjdefull jul.

Text: Linda Unnheim
Foto: Getty Images

Många av oss börjar längta efter julen redan i oktober. Ljusen, myset och alla de härliga traditionerna. Men ungefär i samma takt som luckorna öppnas i barnens julkalender ökar pulsen och antalet punkter på att-göra-listan — samtidigt som konflikterna om vem som ska göra vad och varför blir fler och fler. 

Gustav Bates har arbetat som konfliktlösare sedan början på 2000-talet och driver företaget ”Jag och Bates”.

LÄS ÄVEN: Håll dig frisk och stressfri i jul: 24 hälsosamma tips

— Oftast är det just i det vardagsnära det skaver, berättar Gustav. Vi går omkring och är missnöjda med att hen inte tar tag i tvätten, matlagningen eller städningen, men vi säger inget. Istället hoppas vi att det ska märkas att vi är missnöjda. Att vår partner ska vara så uppmärksam att hen ser och förstår. Men tyvärr är det sällan så. Och det spär på den ”kalla konflikten”, det vill säga den som ligger och pyr utan att vi gör något åt den. 

Många bråkar om arbetsfördelningen

Samma sak gäller förstås under julen, den tid på året som kanske är mest omgärdad av förväntningar och förhoppningar. 

— Till sist brister det förstås. Och börjar man bråka om julen så dras ofta alla gamla jular och allt annat groll också in i konflikten. Du har väl aldrig köpt några julklappar! Det är alltid jag som bakar med barnen! Problemet med dessa diskussioner är att de sällan är särskilt konstruktiva. De är bara högljudda, säger Gustav. 

LÄS ÄVEN: Så säger du förlåt till din partner – 5 tips som gör det enklare för er båda

Så håller ni sams på julafton

— Det är svårt att prata med den man lever med. Vi vill inte gärna erkänna våra fel och brister. Men vill man få till en lösning ska man försöka ställa sig utanför sina känslor och inte fokusera så mycket på vem som har rätt och vem som har fel. Försök tänka tillbaka till en bra, kärleksfull dag. Hur såg förutsättningarna ut då? Kan ni hämta något från de strukturerna — eller kan ni tillsammans komma på nya? 

Och kör ni fast — ta hjälp!

— Hade en konflikt gått lätt att lösa hade det ju inte blivit någon konflikt, brukar jag säga. Det är också viktigt att man låter det ta tid och skiljer på konflikthantering och konfliktlösning. Vid konflikthantering hanterar man en speciell situation, vid konfliktlösning skapar man en bra relation över tid, genom att öka tilliten till varandra och vara öppen för att saker och ting kan lösas på olika sätt.

LÄS ÄVEN: Håll kärleken levande: 3 tips som stärker relationen

Vanliga problem kring jul

Min partner är inte lika bra på att planera som jag, så jag får dra hela lasset. 

Om du inte lämnar över ansvaret kommer du inte att få någon hjälp. Tyvärr! Fundera över om det är livsavgörande att det blir precis som du tänkt. Försök istället hitta strukturer som passar er båda. 

Som vegetarianer har vi alltid kompromissat med julbordet, men i år vill jag ha det helt grönt. 

Fråga släktingarna – de kanske tycker att det skulle vara spännande att äta vegetariskt! Låt dem gärna vara delaktiga i tillagningsprocessen. 

Efter nyår längtar jag tillbaka till lugnet på jobbet, men det känns fel. Jag vill ju att det är familjen som får mig att må bra.

Fundera över vad som behöver förändras för att du ska må bra. Kanske kan du prova att dra ner på ambitionsnivån och satsa mer på närvaro än perfektion. 

LÄS ÄVEN: Angelica fick hjälp att hantera ilskan: ”Terapin räddade mig!”