Minska ditt "gröna gap"!

Klyftan mellan våra gröna mål och våra gröna handlingar kallas "The green gap". Här är tre sätt att minska ditt gap!

Minska ditt "gröna gap"!
Vi vill äta mindre kött, slänga mindre mat, äta mer växtbaserat, lokalproducerat och i säsong. Men vi gör det inte så pass mycket som vi vill. Foto: Getty Images

Begreppet "The Green Gap" presenterades i en stor undersökning där frågor ställts till ca 4 000 invånare i de nordiska länderna (av Electrolux/United Minds). Svaren visar ett antal "gröna gap" i våra vardagliga beteenden – men också lösningar för hur de kan minskas. De visar också att vi i Norden skiljer oss åt lite mellan länderna i våra vanor. Visste du till exempel att svenskar är bäst på att hålla fast vid inköpslistan i affären, att danskarna är extra bra på att ta tillvara hela råvaran och att norrmännen är bäst på att konservera frukt och bär?

Gemensamt för de flesta av oss är dock att vi vill äta mindre kött, slänga mindre mat, äta mer växtbaserat, lokalproducerat och i säsong. Men vi gör det inte så pass mycket som vi vill eftersom vi upplever hinder: som att maten blir dålig för snabbt, att många av oss fortfarande har favorit­rätter som inkluderar kött – samtidigt som grön­saker ses som för dyra och att tillgången på lokalproducerad mat i säsong är för begränsad.

3 gröna problem – och lösningar!

1. 22 % kastar mat för att den har passerat sitt bästföredatum. 

Lösning: Lära oss att vi inte behöver slänga så mycket mat (se, lukta, smaka!) och vad vi kan göra med våra rester!

2. Vi slänger mest av: bröd, frukt, mejeriprodukter, grönsaker. 

Lösning: Hitta och laga nya recept som inkluderar dessa basråvaror.

3. 31 % av vardagsmiddagarna slängs! 

Lösning: Vi behöver lära oss att laga mat på rester eller inte producera så mycket avfall och rester!

  • Få tidningenhalsa.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!