Gladare påsk med ekogodis

Kokad svinsvål, sekret från löss och färgämnen som kan ge barn koncentrationssvårigheter – påskgodiset kan innehålla en hel del otrevligheter. Vi tipsar om nyttigare och mer naturliga alternativ.

Gladare påsk med ekogodis
Vet du verkligen vad ditt påskgodis innehåller? (Foto: Getty Images)

 Text: Eva Olsson


VI SVENSKAR HAR
 blivit riktigt skeptiska mot färgämnen, konsistensgivare och andra tillsatser. Ändå äter vi smågodis som aldrig förr.
– Vi äter 17 kilo godis varje år, vilket är mest i hela världen. En viktig orsak är lösviktsgodiset. Den stora mängden sorter i kombination med stora påsar och placering nära kassorna har ökat försäljningen, säger Louise Ekström, kommunikationsansvarig på Sveriges Konsumenter. Hon påpekar att nästan alla tillsatser är godkända att användas i godis.
– Gelégodis innehåller mycket gelatin, som utvinns ur slakteriavfall som rensats, kokats och blekts, till exempel svinsvål. Färgglada godissorter kan också innehålla de omdiskuterade azofärgämnena, syntetiska starka färgämnen som enligt en engelsk studie kan öka risken för hyperaktivitet hos barn. Godis med azofärgämnen ska enligt Livsmedelsverket märkas med texten "Kan ha negativ effekt på barns beteende och koncentration". Men jag har aldrig sett någon sådan skylt i butikerna, så länge det inte finns lag på detta så undviker kanske företagen märkningen. Flera svenska godisleverantörer har tagit bort azofärgämnena, men de finns fortfarande kvar i importerat godis som säljs i lågprisaffärer.
– Vi på Sveriges Konsumenter tycker att försiktighetsprincipen bör råda och att man helt borde förbjuda azofärgämnena. Det finns ju ingen konsumentnytta med dem, de gör till exempel inte godiset godare.

HON PÅPEKAR OCKSÅ att flera fabrikanter tagit fram godis som i stället färgas med naturliga färger från exempelvis rödbetor, jordgubbar, gurkmeja och spenat. Några exempel är Ekorrens ekologiska smågodis, godis från Renée Voltaire och Kung Markatta samt Truly från Malaco. Truly innehåller dock gelatin, medan de flesta av Ekorrens smaker är fria från detta, dock inte alla. Istället används algen agar-agar för att få en geléaktig konsistens. Även i hälsokost- och ekoaffärer finns flera alternativ till smågodis, utan gelatin och konstgjorda färgämnen.
– Ekologiskt godis är tillverkat av ekologiska råvaror som socker, glukossirap med mera som har samma påverkan på kroppen, men är bättre för Moder Jord. Andra fördelar med eko-godiset är att det är smaksatt och färgat med naturliga ämnen från frukter, bär och kryddor, säger Maj Östberg Rundquist, kostrådgivare och hälsopedagog som skrivit boken "Sockerdetektiven". Hon påminner också om att godis och sötsaker inte är något vi ska äta dagligen, som många gör idag.
– Tänk lördagsgodis istället. Både för tandhälsans och den övriga hälsans skull är sötsaker något som vi bara ska äta ibland. Ät hela portionen på en gång, hellre än att gå och småsnaska, det är det som är förödande för tänderna. Men när du väl bestämt dig för att äta godis, välj något du verkligen tycker om och njut av det!

 

Överväg att ersätta det traditionella påskgodiset med mörk choklad, nötter och torkad frukt. (Foto: Getty Images)

 

PÅSKEN ÄR MÅNGA svenskars främsta godishelg.
– I genomsnitt äter vi 700 gram godis per person under påsken, enligt Folktandvårdens uppskattning. Det motsvarar 186 sockerbitar. Visst äter vi godis till jul också, men då är det mer nötter, choklad och torkad frukt. Påsken är lösgodishelgen nummer ett. Man lyfter in hela kubikmeter med smågodis i mataffärerna och ofta säljs det till extrapris.
Maj Östberg Rundquist tipsar oss att istället lägga något annat i påskägget.
– Ett vackert smycke, en biobiljett eller en doftande tvål är fina alternativ till godiset, tipsa din man om det!

 

Nyfiken på att läsa mer?

"Sockerdetektiven" av Maj Östberg Rundquist, Ica Bokförlag 2008

www.slv.se

www.sockerdetektiven.se

www.sverigeskonsumenter.se

 

  • Få tidningenhalsa.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!