Gör smarriga bullar, biffar & kebab med vegofärs

Det blir allt lättare att äta vegetariskt. Med formbar sojafärs fixar du lätt bullar, biffar och kebab! Här bjuder vi på tre härliga recept: nudelsoppa med misobullar, vegopannbiff med pressgurka och vegokebab i libabröd.

Gör smarriga bullar, biffar & kebab med vegofärs
Prova en enkel värmande skål nudelsoppa med små vegobullar smaksatta med sötsalt misopasta, och så knapriga jordnötter på toppen. Foto: Stefan Wettainen.

Av: Ylva Porsklev. Foto: Stefan Wettainen.


Nudelsoppa med misobullar

4 portioner | Tid 30 minuter


Du behöver:

Vegobullar
400 g formbar vegofärs
1 1/2 msk ljus misopasta eller 2 msk japansk soja
1 schalottenlök
1/2 dl panko, asiatiskt ströbröd
1/2–3/4 dl vatten

Nudelsoppa
1,2 liter vatten
2 tärningar umami- (se tips) eller grönsaksbuljong
1 1/2 tsk sesamolja
1/2 tsk chiliflakes
250 g äggnudlar
2 dl fryst majs, tinad
65 g färsk babyspenat
25 g rostade, osaltade jordnötter 


Gör så här

1. Vegobullar Blanda färsen med misopasta, skalad grovriven schalottenlök och panko. Tillsätt så pass mycket vatten att det blir en smidig smet.

2. Forma med blöta händer små bollar av färsen. Lägg dem efter hand på en sköljd skärbräda.

3. Nudelsoppa Koka upp vatten och buljongtärningar i en stor kastrull. Tillsätt sesamolja och chiliflakes. Lägg ner bullarna och koka dem i 5 minuter.

4. Koka under tiden nudlarna i saltat vatten i en annan kastrull. Häll av i durkslag och fördela nudlarna i fyra skålar.

5. Fördela majs och spenat över nudlarna och skeda sedan het buljong och bullar över nudlarna.

6. Strö över hackade jordnötter och servera


Tips: Umamibuljong finns i Kung Markattas sortiment.

 

Husmanskost i vegotappning: Klassisk pannbiff med karamelliserad lök serverad med frisk pressgurka. Foto: Stefan Wettainen.


Vegopannbiff med pressgurka

4 portioner | Tid 40 minuter


Du behöver:

Pressgurka
1 gurka
2 msk ättiksprit (12 %)
2 msk strösocker
1 krm salt
1 dl vatten
2 msk finhackad persilja

Vegopannbiff
400 g formbar vegofärs
1 ägg
1/2 gul lök, skalad, grovriven
3/4 dl havregryn
1/2 dl havregrädde
1 msk kinesisk soja
1 krm svartpeppar

Lök
2 1/2 gul lök
2–3 msk neutral matolja, t ex raps
1 krm salt
1/2 tsk socker

Sås
2 dl vatten
2 dl havregrädde
3/4 msk kinesisk soja
1 msk schalottenlöksfond (se tips) eller grönsaksfond
1 msk maizena + 2 msk vatten
kokt potatis till servering


Gör så här: 

1. Pressgurka Hyvla gurkan med osthyvel ner i en skål. Rör ihop ättiksprit, socker, salt, vatten och persilja och rör tills sockret är löst. Häll lagen över gurkan och låt stå medan resten lagas.

2. Vegopannbiff Blanda färs, ägg, lök, havregryn, havregrädde, soja och peppar.

3. Forma med blöta händer färsen till 12 biffar. Lägg över dem på en sköljd skärbräda.

4. Lök Skiva löken och fräs i 1 matsked olja på låg värme med salt och socker i 10 minuter. Höj värmen när löken blivit riktigt mjuk och stek till gyllenbrun färg. Lägg åt sidan.

5. Stek biffarna i olja, cirka 3 minuter på varje sida. Lägg upp dem på ett fat.

6. Sås Tillsätt vatten i pannan, och vispa medan vattnet kokar. Tillsätt havregrädde, soja och fond, och låt puttra i 5 minuter. Smaka av med salt och peppar och red sedan såsen med maizena utrörd i vatten.

7. Lägg biffarna i såsen. Fördela löken ovanpå biffarna. Servera med gurkan och kokt potatis.


Tips: Schalottenlöksfond finns i Touch of Tastes sortiment

Vi kryddar färsen med spiskummin, koriander, chili och vitlök, kavlar ut till tunna strimlor och serverar den som kebab i libabröd. Foto: Stefan Wettainen.


Vegokebab i libabröd 

4 portioner | Tid 40 minuter


Du behöver

Sås
2 dl turkisk yoghurt
1/2 dl majonnäs
1/2 vitlöksklyfta, riven
2 msk hackad dill
1 msk hackad färsk mynta eller1 tsk torkad mynta

salt och peppar

Kebab
400 g formbar vegofärs
1 krm salt
1/2 vitlöksklyfta, riven eller pressad
2 krm sambal oelek
1/2 tsk spiskummin
1/2 tsk malen koriander
3/4 dl vatten
1 msk maizena olja till stekning

Till servering
liba- eller pitabröd
sallad, gurka, tomat och skivad rödlök


Gör så här:

1. Sås Rör ihop alla ingredienser till såsen. Smaka av med salt och peppar.

2. Kebab Lägg färsen i en bunke. Rör den smidig med övriga ingredienser.

3. Dela färsen i sex bitar. Dela ett bakplåtspapper i två delar. Lägg en färsboll på ena pappersdelen och lägg den andra delen ovanpå. Kavla färsen tunt, cirka 2–3 millimeter.

4. Hetta upp en stekpanna med olja. Dra försiktigt av det övre bakplåtspapperet och lägg färsen i pannan med det andra bakplåtspapperet fortfarande kvar på ovansidan. Det kommer att släppa under stekningen.

5. Stek hastigt på ena sidan, dra av papperet, vänd och stek hastigt på andra sidan. Lägg upp på en skärbräda och fortsätt steka övriga bitar på samma sätt.

6. Skär färsbitarna i breda strimlor och fyll libabröd eller pitabröd med kebabstrimlor, grönsaker och sås.


Tips: Det går även bra att göra avlånga, tunna biffar av färsblandningen. Stek 2–3 minuter på varje sida. För vegansk sås, byt ut yoghurten mot naturell sojayoghurt och välj en vegansk majonnäs.

 

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
  • Få tidningenhalsa.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!