Välj rätt hudcreme

Vad döljer sig i burkarna vi köper för att slippa få torr och fnasig hud? Utbudet är enormt och prisspannet hisnande. Med hjälp av hudforskaren Johanna Gillbro försöker vi bringa lite klarhet bland parabener och antioxidanter.

Text: Mia Coull 

Spegel, spegel på väggen där, säg mig vilken den bästa ansiktscremen är…

Utbudet på skönhetshyllorna är en djungel med cremer som lovar olika saker – från att återfukta till att sudda ut ålderstecken och ge huden lyster.

Men vad är det egentligen vi betalar för och gnider in våra ansikten med?

Med hjälp av Johanna Gillbro, hudforskare, har vi tittat lite närmare på vad som döljer sig under locket på tio populära ansiktscremer. En del har aktiva ingredienser som tillfälligt döljer ålderstecken som rynkor. Andra ger främst fukt till hud som stramar.

– Man måste förstå att en ansiktscreme inte har någon dramatisk effekt på huden. När du slutar med den återgår huden till sitt ”vanliga jag”, säger Johanna Gillbro, hudforskare och författare till boken Hudbibeln. Det skiljer i literpris 10447 kronor mellan billigaste och dyraste produkt som vi tittat på.

– Jag skulle säga att skillnaden mellan de produkter vi testat är innehållet av aktiva ingredienser, som antioxidanter och vitaminer, men den största prisskillnaden är nog egentligen ren varumärkespositionering. Man bestämmer helt enkelt var man vill ligga i pris och så lägger man krut på förpackning och marknadsföring.

 

Välj rätt hudcreme
Foto: Getty Images.

 

Varför inga ekologiska?

Johanna tycker det är intressant att ingen av de tio cremerna, som är storsäljare hos tre stora aktörerna, är ekologiska.

– Det är tydligt att ansiktscremer går att dela upp i två läger. Den ena med fokus på en lyxig känsla och aktiva ingredienser. Den andra med inriktning på naturliga och ekologiska ämnen som ofta är mer miljövänliga alternativ.

Enligt Johanna Gillbro innehåller det stora flertalet av de icke ekologiska ansiktscremerna ämnen som är dåliga för miljön, till exempel silikoner. När vi tvättar oss sköljs de ut i naturen.

– Det finns andra bra oljor att använda som är nedbrytbara. Men de är dyrare än silikon. Min uppfattning är att tillverkarna borde välja biologiskt nedbrytbara alternativ.

Även ekologiska produkter har sina utmaningar, konstaterar hon vidare.

– En del känns inte bra på huden, andra kan ge problem med finnar eller allergiska reaktioner. Det finns mycket att göra även där. Det finns inget egenvärde för huden att en kräm skulle vara hundra procent naturlig. De flesta aktiva ingredienser som idag har vetenskapligt stöd för att fungera är syntetiskt framställda. Det handlar om substanser som har visat sig ha goda effekter på huden, exempelvis vitamin A, B eller C, säger Johanna. Johanna vill mana oss till att främst tänka på vad huden behöver istället för att fokusera på marknadsföringens påståenden om vad olika cremer kan åstadkomma. Samt välja miljövänligt.

–Det bästa för huden är oftast en kombination av naturliga och syntetiskt framställda ämnen.

Syntetiskt tillverkade oljor, fuktbindare och antioxidanter med mera behöver inte vara något dåligt.

– Det är bra att kunna framställa ingredienser som liknar hudens. Huden producerar ju varken olivolja eller kokossmör utan en fin blandning av fetter och fuktbindande ämnen som har god effekt på huden.

Många av oss har en bild av att allt som är taget från naturen är snällt mot huden och så är inte fallet, konstaterar Johanna.

– Det finns många ämnen som kan vara irriterande, speciellt för personer som lider av känslig hud.

Din creme ska innehålla ämnen som huden behöver, som fukt och fett. Av det skälet är exempelvis matoljor som olivolja inget bra val, förklarar Johanna Gillbro. Då får du inte med något fuktbindande, som glycerin.

Det bästa för huden är en kombination av naturliga och syntetiskt framställda ämnen

Välj rätt hudcreme
Visste du att vi i Sverige lägger 5 miljarder kronor per år på hudvård? (ansikte, kropp, sol och herrhudvård) Foto: Getty Images.


Mycket konserveringsmedel

En del ansiktscremer innehåller därtill syror med en exfolierande effekt på huden, vilket kan ge en upplevelse av en jämnare textur. Men de kan även irritera huden, speciellt om man har känslig hud. Mer än varannan kvinna upplever idag att hon har känslig hud, berättar Johanna.

– PHA-syror är mildare än AHA, tipsar hon. Om en produkt lovar att vara ”omedelbart föryngrande”, så handlar det om partiklar eller polymerer som lägger sig i rynkorna och reflekterar ljuset på ett sätt som gör att de inte syns lika mycket. Effekten är enbart kosmetisk.

Dock kan vissa substanser ha en föryngrande effekt, exempelvis vitamin A eller C, genom att stimulera kollagenbildning (ett protein som finns naturligt i huden).

För hållbarhetens skull innehåller ansiktscremer även en hel del konserveringsmedel som dödar bakterier och svampar. Johanna är kritisk till sättet hudvård tillverkas och säljs på.

– Vi har en hållbarhet på hudvård på cirka tre år idag. Det finns heller inga direkta krav på lagerhållning, temperatur och så vidare. Detta leder till en mängd tillsatser. Tänk om vi hade haft samma förhållningssätt till mat exempelvis. Att creme fraiche eller mjölk ska klara av att stå på köksbänken i 6–12 månader utan att de möglar.

Hon uppmanar till konsumentmakt. Att kräva bästföredatum. Och förpackningar som fordrar mindre konserveringsmedel, som luftlösa pumpflaskor istället för burkar med lock. 

DIY: Hemlagat kroppsgodis

Väck den magiska vagusnerven