Recept: Vit sparrissoppa med örtolja

Sparrisen är oemotståndlig i all sin enkelhet, enbart med en klick smör eller god olivolja och lite flingsalt. Men den ljuvliga primören är tacksam till mycket mer. Här bjuder vi på ett vårligt, vegetariskt sopprecept!

Recept Caroline Hofberg Foto Ove Lindfors.


Den färska sparrisen är ett självklart inslag på en vårmeny. Här har jag, Caroline Hofberg, lagat en soppa som toppas med råstekta knoppar och örtolja. Perfekt som förrätt!

Vit sparrissoppa med örtolja

4 portioner 


Du behöver
ca 800 g vit sparris
1 liten gul lök
7 dl vatten
2 tärningar grönsaksbuljong
1 dl vitt vin
2 dl vispgrädde salt och nymald vitpeppar

Örtolja
¾ dl olivolja
½ dl hackad dill
½ dl hackad persilja

Gör så här

1. Mixa ingredienserna till örtoljan.

2. Skala sparrisen. Skär bort den nedersta grova delen och knopparna på sparrisen. Väg stjälkarna, det ska bli ca 500 g.

3. Råstek knopparna försiktigt i olja på svag värme tills de är mjuka, cirka 3 minuter. Ställ åt sidan.

4. Skala och hacka löken. Koka lök och sparrisstjälkar i buljong och vin under lock tills stjälkarna är mjuka, cirka 15 minuter.

5. Mixa soppan slät tillsammans med grädden. Om sparrisen i soppan är alltför trådig bör den silas genom en sil. Mosa då noga med baksidan av en slev så att endast trådarna blir kvar i silen.

6. Värm soppan några minuter. Smaka av med salt och peppar.

7. Häll upp soppan i djupa tallrikar, lägg i knopparna och ringla över örtolja.

Recept: Asiatiska sötpotatisbiffar

Recept: spenatsoppa med majstopping