Vad dricker du – egentligen?

Mats-Eric Nilsson startade en folkrörelse mot det utbredda matfusket. Nu riktar han strålkastaren från tallriken till glaset och vill prata om hur det verkligen går till när dagens storsäljande viner tillverkas.

Text Anna Wahlgren Foto Getty Images

Sverige är ett av världens mest vindrickande länder, trots det har vi dålig koll på vad som kluckar i glaset och vad lådvinet faktiskt innehåller.

– Vi matas ju med bilden av det där genuina, oförfalskade vinet, som har tillverkats på samma sätt i generationer. Det är ständigt dessa väderbitna vinbönder som vandrar runt bland vinstockar och åldrade stenhus, säger Mats-Eric Nilsson. I verkligheten får man i dagens viner använda så många som 63 olika tillsatser och så kallade processhjälpmedel. Och enligt EU:s lagstiftning behöver vin heller inte ha någon innehållsförteckning, berättar han i boken Château Vadå.

–Bokens viktigaste budskap är att konsumenterna bör få veta vad som döljer sig i vinet och bör erbjudas fler och bättre alternativ. I elva år har Mats-Eric Nilsson synat livsmedelsbranschen. Han har fått hundratusentals svenskar att lära sig de vanligaste e-numren och ställa livsmedelstillverkare till svars för mängden tillsatser.

Men nu tar han sig alltså an en bransch som hittills har sluppit kritiska ögon – vinindustrin. Varför?

– Det är ganska logiskt. Jag är intresserad av allt som ställs på bordet – både mat och dryck. Det vi äter och dricker, och hur det har framställts. Men att få veta något om vinet är svårt. Här har vi ju inte ens några innehållsförteckningar att orientera oss efter. Vi konsumenter är därför i ett ännu större underläge än vanligt, säger Mats-Eric Nilsson. 

Mängder av tillsatser

I boken Château Vadå skildrar han hur våra mest populära viner framställs med hjälp av sötningsmedel, industrijäst och tillsatser.

– Tillverkarna får använda mängder av tillsatser för att producera ett vin. De kan exempelvis piffa upp vinets smak och färg. Ett vin behöver inte lagras på ekfat, det räcker med att tillsätta ekchips eller olaglig ek-essens för att få fram den ekiga smaken. Många viner produceras i stora fabriker långt från själva odlingen. Konsumenten ges intrycket av att vinet framställs på ett traditionellt sätt och blir därmed grundlurad.

Det är mycket tillsatser alltså. Tillsatser som aldrig behöver deklareras.

– Som konsument har du rätt att få veta vad som finns i den matvara du tänker köpa. När det gäller vin däremot, och alla andra drycker med mer än 1,2 procent alkohol, finns ett undantag. Det har den starka alkohollobbyn i Bryssel sett till. Det här undantaget har funnits i 39 år nu. 

Vad dricker du – egentligen?
Besöker du en vingård ges ofta intrycket att vinet framställts på plats på ett traditionellt sätt, men så är sällan fallet.


Ekologiska viner då?

– Tyvärr är de inte så mycket bättre. Druvorna odlas visserligen utan kemiska bekämpningsmedel, men i själva vinframställningen tillåts 45 tillsatser utan redovisning.

– Många viner framställs efter ”recept” från Systembolaget, som exakt anger hur vinet ska smaka och se ut. En initierad bedömning är att ungefär 50 procent av det vin som säljs på Systembolaget är skräddarsytt för den svenska marknaden och kan inte köpas i ursprungslandet. Systembolagets sätt att handla viner gynnar det storskaliga på de mer hantverksmässiga producenternas bekostnad. 

Om man besöker en vingård – är det också fejk?

– Det beror på. Antagligen får du en liten rundvandring bland odlingarna. Det är ju bildmässigt och fint. Sedan får du prova vin i en källare med vackra gamla ektunnor, som också är bildmässiga. Men får du någonsin veta exakt hur vinet är tillverkat? Och vilka tillsatser man använt?

Är det skillnad mellan billiga och dyra viner?

– Det är omöjligt att göra ett väldigt billigt vin på ett hantverksmässigt sätt utan rader av tillsatser. Därmed inte sagt att du kan känna dig säker bara för att du betalar mycket för vinet. Champagne är ett bra exempel på det. Det uppfattas ju som lyxigt och är ofta dyrt, men det är få viner som manipuleras så mycket som champagne. Det är till exempel det enda området som får söta med rent socker.

Vad dricker du – egentligen?
Att besöka en vingård är trevligt, men får du någonsin veta exakt hur vinet är tillverkat och vilka tillsatser man använt?

3 bästa tipsen hur du dricker ett naturvin

1 Närma dig naturvinet med öppet sinne. Nybörjare bör nog undvika de mest särpräglade varianterna.

2 De flesta rödviner mår bra av att luftas. Häll till exempel över vinet i en karaff, snurra på karaffen, och häll sedan tillbaka i flaskan.

3 Liksom andra viner ska naturvinerna inte serveras rumstempererade. Lätta röda viner serveras runt 15 grader, kraftigare viner runt 18 grader. Ställ vinet i kylskåpet någon halvtimme före servering.

Källa: Château Vadå av Mats-Eric Nilsson


Få naturvin på Systemet

Själv dricker Mats-Eric Nilsson helst naturviner. Det är viner som har vuxit fram som en motreaktion till dagens storskaliga och manipulerade vinproduktion. Här låter man vinet jäsa av egen kraft, utan tillsatt jäst, och skippar de industriella tillsatserna.

– Börjar man dricka naturvin är det svårt att sluta. Det är som att gå från industritillverkad limpa till surdegsbröd. Man kan knappast gå tillbaka.

Än så länge tillverkas naturvin i ganska liten omfattning och finns framför allt i Systembolagets beställningssortiment.

– I det fasta sortimentet finns ett spanskt naturvin för 149 kronor och ett libanesiskt som kostar över 300 kronor. Och det är ju inte mycket att hurra för. Men det börjar i alla fall dyka upp fler i det tillfälliga sortimentet som släpps varje månad och finns i vissa butiker.

Naturvinerna börjar nämligen spridas över världen.

– Paris var först. Också i London och New York var det många restauranger som tidigt tog in naturviner. Men även i Skandinavien finns en hel del krogar som har ett naturvinssortiment. Att prestigerestaurangen Noma i Köpenhamn tidigt satsade på naturviner betydde mycket för inställningen till naturviner i restaurangvärlden.

Mats-Eric Nilsson hoppas att det ska bli lättare att hitta naturviner också på Systembolaget.

– Man ska inte behöva vara specialist för att köpa ett vin utan tillsatser. Systembolaget borde bli mycket bättre på att informera sina kunder. Att handla ur deras beställningssortiment är dock inte så besvärligt som många tror. Det kostar inget extra, det kan göras från alla systembolag över hela Sverige och man brukar ha vinet efter fyra–fem dagar. Tror du att folk kommer att byta baginboxen mot naturviner nu?

– En del kommer säkert att göra det. Men man måste ju själv få bestämma vad man ska dricka. Mitt syfte är bara att ge konsumenten möjligheten att göra ett medvetet och upplyst val. Att folk ska få veta hur det mesta av dagens vin egentligen framställs.

Vad dricker du – egentligen?
Ju fler som frågar, ju större chans är det att Systembolaget förbättrar utbudet av naturvin.

Så får du tag i naturvin

Fråga efter naturvin i din systembolagsbutik. Ju fler som frågar, desto större chans att Systembolaget förbättrar utbudet av naturvin. Se dock upp för Maison Robert Olivier i det fasta sortimentet. Det står ”naturvin” på flaskan, men har framställts på inköpt jäst.

Leta i Systembolagets beställningssortiment där utbudet av naturviner är större. Naturvinerna är tyvärr dock svåra att hitta och det finns ingen särskild märkning. Den som vill prova på naturviner kan beställa en mixlåda från Vin & Natur eller Wine Trade.

Bra vägledning får man på www.naturvinsguiden.org, en webbtjänst som drivs av konsumentföreningen Äkta vara (som Mats-Eric Nilsson har varit med om att grunda). Här listas viner som uppfyller sajtens krav för beteckningen naturvin. Varje vin presenteras utförligt med uppgifter om bland annat sulfithalt. Många av dem ingår i Systembolagets beställningssortiment.

Besök barer och restauranger som serverar naturvin. Naturvinsguiden.org har en lista över ställen. Om du är utomlands: ladda ner appen Raisin. 

Välj rätt hudcreme

Bli en aktiv livsnjutare​