Timjankakor med örtte

De här smarriga kakorna är perfekta som mysmellis på eftermiddagen eller som snacks på kvällen framför tv:n. De är glutenfria, innehåller inte vanligt socker och är även laktosfria, om du väljer laktosfritt smör. Ett recept som de flesta tål.


TIMJANKAKOR 

16 kakor

240 g vita bönor, kokta
125 g smör, kylskåpskallt
1 dl durramjöl eller rårismjöl
1 msk fiberhusk
2/3 dl björksocker
1 krm havssalt
1–2 msk kallt vatten
1 tsk backtimjan + 1 msk till utsidan

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 165° grader.
2. Placera samtliga ingredienser i en matberedare, mixa till en jämn deg. Använd ett bakplåtspapper och forma degen till en tjock korv, ca 5 cm i diameter, strö över backtimjan på utsidan av degen, rulla in den i papperet. Låt degen vila max 1 timme i frysen.
3. Ta ut degen, skär ½ cm tjocka skivor. Placera på en plåt klädd med bakplåtspapper. Baka 15–18 minuter tills kakorna blivit gyllene.

ÖRTTE 

1 liter

2 msk färska örter, timjan, rosmarin, lavendel, mynta, salvia
1 liter kokt vatten

Gör så här:

Häll hett vatten över örterna, låt dra 5 minuter, serveras med fördel till timjankakorna.

RECEPT CECILIA DAVIDSSON FOTO EVA HILDÉN

Färskoströra med rödbeta

Helbakad rotselleri med timjan

Lyxigt grön koriandersmoothie