Timjankakor med örtte

De här smarriga kakorna är perfekta som mysmellis på eftermiddagen eller som snacks på kvällen framför tv:n. De är glutenfria, innehåller inte vanligt socker och är även laktosfria, om du väljer laktosfritt smör. Ett recept som de flesta tål.

Timjankakor med örtte
Servera kakorna på en ostbricka eller som ett mellanmål.

TIMJANKAKOR 

16 kakor

240 g vita bönor, kokta
125 g smör, kylskåpskallt
1 dl durramjöl eller rårismjöl
1 msk fiberhusk
2/3 dl björksocker
1 krm havssalt
1–2 msk kallt vatten
1 tsk backtimjan + 1 msk till utsidan

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 165° grader.
2. Placera samtliga ingredienser i en matberedare, mixa till en jämn deg. Använd ett bakplåtspapper och forma degen till en tjock korv, ca 5 cm i diameter, strö över backtimjan på utsidan av degen, rulla in den i papperet. Låt degen vila max 1 timme i frysen.
3. Ta ut degen, skär ½ cm tjocka skivor. Placera på en plåt klädd med bakplåtspapper. Baka 15–18 minuter tills kakorna blivit gyllene.


ÖRTTE 

1 liter

2 msk färska örter, timjan, rosmarin, lavendel, mynta, salvia
1 liter kokt vatten

Gör så här:

Häll hett vatten över örterna, låt dra 5 minuter, serveras med fördel till timjankakorna.

RECEPT CECILIA DAVIDSSON FOTO EVA HILDÉN

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
  • Få tidningenhalsa.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!