Flatbread med örtsås
4 portioner
1 pizzadeg, gärna surdeg, ca 400 g
1 msk olivolja
Örtsås
20 g basilika
15 g persilja
15 g mynta
2 msk kapris
1 tsk jalapenotabasco alt 3 skivor inlagd jalapeno
1 vitlöksklyfta, skalad
1 citron, juice och zest
1⁄2 dl näringsjäst
1⁄2 avokado
1 dl plantmjölk t ex havremjölk
1⁄2 dl olivolja
Gör så här:
1. Mixa samtliga ingredienser till örtsåsen, utom olivolja, i en blenderkanna till en krämig grön sås. Sänk hastigheten, tillsätt olivolja.
2. Servera på din flatbread, på en pasta eller sallad, till mexikanska tacos eller doppa dina grönsaker i denna magiskt goda sås.
Topping till flatbread-pizza
100 g ricotta alt vegansk ricotta
1 buffelmozzarella
1⁄2 burk inlagda kronärtskockor, ca 150 g
15 kalamataoliver
200 g tomater
färska basilikablad
svartpeppar från kvarn
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Dela degen i två, kavla ut så tunt som möjligt på bakplåtspapper, lägg på en plåt, pensla med olivolja. Baka i ugnen (eller på grillen) ca 10 minuter, tills de fått fin färg.
3. Låt bröden svalna något.
4. Toppa med ricotta, klyftade tomater, oliver, mozzarella, kronärtskockor, blad av basilika, svartpeppar från kvarn, ringla till sist över den gröna såsen. Servera direkt.
Tips!
Förvara såsen i tättslutande burk med lock i kylen, håller minst en vecka.
Visste du att…
basilikan i örtsåsen har antiinflammatoriska egenskaper, kan bland annat lindra tarminflammationer och innehåller magnesium som verkar lugnande för muskler och blodkärl. Dess eteriska egenskaper är uppiggande, men kan även lugna vid nervositet och oro.
RECEPT CECILIA DAVIDSSON FOTO EVA HILDÉN