Introvert eller extrovert? Här är den egentliga skillnaden

Älskar du att träffa folk, hålla låda och känner du dig full av energi efter ett stimmigt kalas? Eller laddar du hellre batterierna med en god bok hemma i soffan? Eller med en stillsam promenad? Lär dig se fördelarna med just din personlighetstyp och att trivas bra med din raka motsats.

Text: Mia Coull
Foto: Getty Images   

En vanlig missuppfattning är att extrovert eller introvert enbart handlar om att vara utåtriktad och sprallig kontra en stugsittande husmus. Så enkelt är det inte:

— I grunden handlar det om varifrån man hämtar sin energi, vilka tankar och känslor som väcks när vi är tillsammans med andra människor, kontra när vi är ensamma, enligt Fredrik Sandin, psykolog.

Den som är extrovert samlar ny kraft, inspiration och motivation tillsammans med andra, den som är introvert gör det på egen hand, förtydligar han.

— Som extrovert har man lättare för att navigera i sociala sammanhang och knyta an till nya personer och nätverk. Medan den introverta tar ner saker på jorden, något som också är viktigt. Båda behövs för en bra balans.

Introverta är pålitliga

Introverta personer är inte så inställsamma och kan därför upplevas som jobbiga, men de är genuina på ett sätt som extroverta inte är eftersom de sistnämnda kan ändra beteende beroende på situation. En introvert person vet man mer var man har, förklarar han vidare.

Men hur påverkar det våra relationer och vår vardag om man är extrovert eller introvert?

Stina Petrini och Therese Carlsson är bästa vänner och kollegor. Tillsammans driver de ett klassiskt bolag som säljer skämtartiklar och maskeraddräkter i Sverige och Norden.

— Vi är varandras raka motsatser. Jag är extrovert och Therese introvert, beskriver Stina.

Vänskapen är stark och har hållit länge trots olikheterna. De får ofta höra att de kompletterar varandra. När Stina och Therese frågade sitt ”tjejgäng” om hur de uppfattar dem, fick de höra följande:

Stina: Självsäker, bestämd, karismatisk och med stort hjärta.

Therese: Trygg, omtänksam, förtroendeingivande och med glimten i ögat.

— Jag har ett inre lugn och behöver inte boka in eller jaga aktiviteter för att må bra, utan känner mig trygg i mitt eget sällskap och har ett stort behov av att få vara för mig själv ibland. På minussidan är att det är tidskrävande att vara eftertänksam och att jag kan snöa in på detaljer. Så beskriver Therese för- och nackdelarna med att vara introvert.

Extrovert trivs i team

Stina lyfter fram att hon som extrovert har lätt för att arbeta i team, passar i brainstormingmöten, inte har några problem med att jobba i öppet landskap och har lätt för att knyta kontakter.

— Jag tänker att allt är möjligt, att det inte finns några problem, bara lösningar.

Hon skulle vilja bli bättre på att skrapa under ytan mer och djupdyka i olika sammanhang och stanna upp lite istället för att ta snabba beslut.

Therese ser Stina som en modig person som är rolig att hänga med eftersom det alltid händer saker i hennes sällskap.

— Men jag kan reta mig på hennes snabba tempo som inte ger mig tid att tänka efter.

Medan Stina irriterar sig när Therese vill vända och vrida på saker hela tiden, ofta en gång för mycket i hennes smak.

— Men jag uppskattar hennes lojalitet och att hon tänker efter före.

Stina är gift med en man som hon beskriver som introvert med hög social kompetens. De träffades på jobbet.

— Vi har samma synsätt på många vis, som förenar oss. Det enda som skiljer oss åt är hur vi samlar ny energi. Hon tror inte att det var något medvetet val att dras till sin motsats, utan att de växeldrar och bromsar varandra i vardagen.

Therese som dras till trygghet är gift med en man som precis som hon själv är introvert. Det betyder inte att de alltid sitter hemma och ugglar i tv-soffan tillsammans. De gillar att festa till det ibland i sällskap med andra, med vänner som de valt noga. Inga ytliga kontakter.

Var försiktig med att kategorisera människor

— I den bästa av världar så samspelar den som är extrovert med den som är introvert, funderar psykologen Fredrik Sandin kring hur väl de olika typerna matchar varandra.

— Om båda i en relation känner sig behövda och att de arbetar mot ett gemensamt mål är det en oslagbar mix.

Men det kan också vara så att man vill ha det på sitt sätt och saknar förståelse för både sina egna och den andres för- och nackdelar. Det sägs ju ofta att olikheter attraherar, att man dras till sin motsats. Fredrik Sandin ställer sig tveksam till det och säger att det finns mycket forskning på området som visar att annat har större betydelse:

— Vi dras i större utsträckning till någon som delar våra personliga värderingar, politiska och religiösa åsikter och övertygelser. Även utbildningsnivå har betydelse. Det får inte vara för stora skillnader, tolkar han. Men heller inte för stora likheter.

— Två tuppar i hönsgården kan urarta till en tävling, istället för att man hjälps åt.

Fredrik ser förmågan att enkelt få kontakt med andra som en medfödd lätthet somliga har med sig i livet och som andra får jobba lite mer med. Han tycker att det saknas förståelse för introvertas behov.

— Medan extroverta kan upplevas som varma, så betraktas introverta ibland som udda och lite tråkiga personer som mest vill uggla på sin kammare. Det kan leda till missförstånd i relationer, som att man inte vill umgås, och skapa föreställningar om att något är fel, fast det inte alls behöver vara så.

Samtidigt vill han varna för att sätta för stor tilltro till att kategorisera människor.

— Det finns mycket ovetenskap kring personlighetstester som till exempel går ut på att dela in människor i olika grupper beroende på egenskaper. Som psykolog vill jag betona vår föränderlighet som människor och att inte måla in sig i ett hörn.

Är du introvert eller extrovert?

60–65 procent av oss tros vara extroverta och cirka 30 procent introverta. Resterande 5–10 procent är ambivalenta – både och – men oftast lutar de mer åt det ena alternativet vid närmare granskning.

Den som är introvert:

– Behöver en startsträcka för att knyta nya kontakter. 
– Är eftertänksam: Tänker först, pratar sedan. 
– Har en öppenhet och känslighet för tankar och känslor som kommer inifrån. 
– Kan upplevas som stel och kylig. 
– Söker perioder av stillhet mellan sociala aktiviteter. 
– Trivs i sitt eget sällskap.

Den som är extrovert:

– Behöver bekräftelse från sin omgivning för att må bra. 
– Blir trött, rastlös och lite nere av ensamhet. 
– Har lätt för att navigera i sociala sammanhang och dras till dem. 
– Mår bra av fart och fläkt. 
– Puttar igång saker, skapar sociala kontaktytor som andra kan haka på. 
– Uppfattas ofta som varm, kul och underhållande, men även ytlig och bullrig.