Grön chili-enchilada

Enchilada är gratinerade tortillarullar – perfekt till fredagsmyset! Våra har en smakrik vegofyllning med sting av chili. Servera gärna med en fräsch sallad till.


Grön enchilada med chili 

4 portioner

Grön chilisås
3 gröna chilifrukter, rensade och finhackade
2 gröna paprikor, rensade och hackade
5 vitlöksklyftor, pressade
2 plommontomater, hackade
7 ½ dl grönsaksbuljong, spara 1 dl till senare
salt, peppar
2 tsk vit balsamvinäger (eller vitvinsvinäger)
2 msk potatismjöl
Enchilada
7 dl grön chilisås (se ovan)
10 majstortillas
200–240 g naturell färskost, låt smälta i rumstemperatur
2 ½ dl riven ost
1 medelstor rödlök, finhackad
4 vitlöksklyftor, pressade
400 g svarta eller vita bönor, avrunna
½ tsk spiskummin
1 lime, saften

Gör så här:

1. Grön chilisås: Värm alla ingredienser förutom potatismjöl på medelvärme i en kastrull, koka upp och låt småkoka 10 minuter. Rör ner potatismjölet i den sista dl grönsaksbuljong. Häll ner i såsen, koka 7–10 minuter, tills såsen tjocknar.
2. Enchilada: Sätt ugnen på 175°. Smörj en form, 20×20 cm, med olja.
3. Bred lite chilisås i botten av formen. Ta fyra tortillas, en åt gången, och doppa snabbt i chilisåsen, lägg nederst i formen. Riv sönder dem om det behövs, så att de täcker botten. Fördela färskost och riven ost ovanpå.
4. Blanda lök, vitlök och bönor i en skål, smaka av med spiskummin och limesaft. Blanda väl, fördela fyllningen över osten, häll en deciliter grön chilisås över bönorna. Fortsätt med ett nytt lager, pressa ner med en slev. Häll resten av den gröna chilisåsen över tortillan, låt den rinna ner längs kanterna också.
5. Täck formen löst med aluminiumfolie, ställ in i ugnen 20–30 minuter, tills den kokar. Ta ut den ur ugnen och låt vila lite innan du delar den i serveringsbitar.

Kryddig nachos och texmex-röra på ärtor

Mexikanska röror med en twist

Tacokryddad ostronskivling