Därför att det en god idé att äta valnötter – varje dag

Valnötter är både goda och näringsrika, fungerar lika bra som snacks som i olika maträtter. De bidrar med många av de viktiga näringsämnen som kroppen behöver och kan därför kallas supermat.

Av: Eva Boholm
Foto: Getty Images

Kan man äta valnötter varje dag?

Vi rekommenderas att äta en näve nötter om dagen. Nötter innehåller mycket protein, omättade fettsyror och många vitaminer och mineraler. De skyddar också mot hjärt- och kärlsjukdom. Det finns ingen rekommendation om vilken typ av nötter vi bör äta, så sannolikt är en variation bra.

Är valnöten den nyttigaste nöten?

De olika nötsorterna är alla rika på protein, omättade fettsyror, fibrer, vitaminer och mineraler. Ät därför en blandning av de nötter du tycker bäst om. Valnötter är den nötsort som innehåller mest omega 3-fettsyror. Är din kosthållning annars fattig på omega 3 kan valnötter vara en god källa. Rekommendationen är att vi ska äta 140 gram per vecka, vilket innebär en näve om dagen.

Är valnötter fettbindande?

Valnötter är energi- och näringstäta. En näve eller två kommer att ge god påfyllnad av näring och energi. Det har ingen betydelse för om du lägger på dig eller inte, eftersom det beror på det totala energiintaget och energiförbrukningen under dagar och veckor.

LÄS ÄVEN: Därför är nötter så nyttiga – 9 näringsfyllda favoriter

Bör man undvika valnötter om man inte vill gå upp i vikt?

I likhet med alla andra matvaror bidrar nötter med energi. Tillför vi mer energi än kroppen behöver lägger vi på oss. Det betyder ändå inte att en näve nötter om dagen automatiskt kommer att öka vår vikt. Nötter är rika på protein, fett och fibrer som också ger god mättnadskänsla. De kan därför bidra till att minska aptiten så att vi äter lagom mycket under dagen.

Därför är valnötter supermat
Visste du att valnötter har ett högre innehåll av omega 3 jämfört med andra nötter, vilket innebär att valnötter är en vegetrisk superkälla till omega 3.

Näringsinnehåll i valnötter

Valnötter är närings- och energitäta. De bidrar bland annat med viktiga näringsämnen som omega 3, tiamin, B6, folat och magnesium. Dessutom är de rika på andra omättade fettsyror, protein och kostfiber. 

Järn

Järn är en viktig beståndsdel i hemoglobin, som transporterar runt syre i kroppen. Vid järnbrist kan förmågan att transportera syre försämras och vi känner oss trötta och slitna.

B6

B6 är ett vattenlösligt vitamin som primärt medverkar vid omsättningen av aminosyror. Aminosyror är proteinernas byggstenar.

LÄS ÄVEN: 5 vanliga cravings – så står du emot begären!

Magnesium

Magnesium är en kofaktor för över 300 enzymer i kroppen, som behövs för bland annat matsmältning, reglering av blodsockret och tillverkningen av proteiner, dna och den viktiga antioxidanten glutation.

Folat

Folat fungerar som kofaktor i många enzymatiska processer. Ett för lågt intag av folat ger störd dna-syntes och reducerad celldelning. Ett adekvat intag av detta vitamin är särskilt viktigt för kvinnor i fertil ålder.

Kalium

Kalium är tillsammans med natrium viktigt för vätskebalansen. Vätskebalansen är en av de viktiga parametrarna att ha koll på för optimal effekt av träning eller bästa möjliga resultat i tävlingar. Innehållet av kalium i muskler har ett samband med muskelmassa, så vid muskeltillväxt är det av största vikt med ett adekvat intag av kalium.

LÄS ÄVEN: Supernyttiga baljväxter – bra för både din hälsa och planeten